Refugiul montan Cârja din Munții Parâng va fi modernizat în această vară

Home Administrație Refugiul montan Cârja din Munții Parâng va fi modernizat în această vară
Refugiul montan Cârja din Munții Parâng va fi modernizat în această vară

Reprezentanți ai Serviciului Public Salvamont au avut, la mijlocul săptămânii o întâlnire cu administratorul public al județului Hunedoara, în vederea identificării celor mai bune soluții care pot fi adoptate astfel încât unul dintre cele mai importante refugii montane din zona turistică a Munților Parâng, să poată fi reabilitat.

În urma consultării cu salvamontiștii, administratorul public al județului Hunedoara a declarat că soluția cea mai rapidă și, în același timp, cea mai puțin costisitoare, ar fi aceea ca lucrările de reabilitare a Refugiului Cârja să fie realizate printr-o acțiune de voluntariat și nu printr-un proiect derulat de administrația județeană, cum s-a stabilit inițial. ”Noi am asumat, la Consiliul județean Hunedoara, misiunea de a implementa un proiect prin care să modernizăm acest refugiu, dar etapele birocratice ar întârzia destul de mult finalizarea acestui proiect, deosebit de important pentru turiștii care urcă pe crestele Parângului. Însă, cei de la Salvamont au dreptate și eu îmbrățișez soluția propusă de ei, respectiv să refacem acest refugiu montan prin acțiuni de voluntariat, și chiar mă voi implica personal în acest demers, alături de alți iubitori ai muntelui care deja și-au declarat susținerea pentru această acțiune”, spune Costel Avram.

În opinia acestuia, în acest fel și costurile pentru realizarea proiectului vor fi mult mai mici, pentru că ele nu implică decât achiziționarea materialelor necesare și transportul lor până la locul în care se află refugiul. De altfel, aceasta este cea mai dificilă componentă a proiectului însă, din fericire, cei de la Salvamont și-au exprimat disponibilitatea de a găsi o soluție, inclusiv prin utilizarea unui elicopter cu care să fie duse materialele necesare reabilitării refugiului în munte.

Costel Avram se declară optimist și în legătură cu termenul până la care noul refugiu montan Cârja din Munții Parâng va putea fi pus la dispoziția turiștilor, reabilitat complet dar și și cu dotările aferente (mobilier, veselă etc.), acesta precizând că până la finalul lunii august refugiul din Cârja va fi redat în folosință, în condiții optime.

În altă ordine de idei, administratorul public al Consiliului județean Hunedoara a mai precizat că a analizat cu cei de la Salvamont Petroșani și soluția prin care se poate realiza calea de acces rutier din stațiunea Parâng-Petroșani, pe porțiunea de sub un kilometru din Poiană (unde se termină drumul asfaltat în prezent) și zona ANEFS, astfel încât să nu fie afectată, pe timpul iernii, nici pârtia de sanie care se află pe o porțiune a acestui drum. ”Cei de la Salvamont ne-au sugerat o idee, care este și mai economică pentru noi, dar și mai practică pentru toată lumea. Pe această porțiune de drum, de circa 800 de metri, ar urma să facem un zid de sprijin (acolo unde este necesar), iar în zona de sus să amenajăm câteva canale de drenaj a apelor pluviale și a celor provenite din topirea zăpezii, pe margine să amenajăm, rigole, iar în aceste condiții o pietruire și tasare a acestei porțiuni de drum ar fi suficientă și ar asigura atât un acces auto facil până la baza ANEFS și la cabanele din satul de vacanță, iar pe timp de iarnă, acest drum ar putea fi utilizat în continuare ca pârtie pentru sanie”, a declarat Costel Avram.

Acesta spune că soluția propusă de salvamontiști, care este agreată și de cei mai mulți dintre proprietarii de cabane din stațiunea Parâng, va fi analizată de specialiștii CJH, urmând ca, dacă se va considera oportună, atunci să fie modificați indicatorii tehnico-economici stabiliți în proiectul inițial, deja aprobat de Consiliul județean, iar în noile condiții nu este exclus ca și acest proiect să poată fi realizat în cursul acestui an.