Tablou semnat de Francisc Șirato – Exponatul lunii iunie la muzeul din Deva

Home Cultură Tablou semnat de Francisc Șirato – Exponatul lunii iunie la muzeul din Deva
Tablou semnat de Francisc Șirato – Exponatul lunii iunie la muzeul din Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva propune publicului o nouă prezentare din patrimoniul său istoric, în cadrul PROIECTULUI EXPONATUL LUNII, luna iunie 2020.
Exponatul lunii iunie 2020 este un tablou reprezentând natura statică “Ghiveci cu flori”, realizat de Francisc Șirato.

Lucrarea face parte din Colecţia de Artă Plastică a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (nr. inv. 41704). Este pictată în ulei pe carton, are dimensiunile de 41,5 cm x 54 cm şi prezintă pe stratul pictural, în partea dreaptă, inferioară, semnătura lizibilă a artistului „Şirato”.

Francisc Şirato s-a născut la Craiova pe data de 13 august 1877, într-o familie de muncitori francezi, stabiliți inițial în Banat. Un entuziast al desenului a studiat litografia la Institutul Grafic din Craiova, apoi s-a specializat într-un atelier de litografie de la Düsseldorf, în Germania. Întors în ţară, pasionat fiind de pictură, grafică, ilustraţie şi desen, s-a înscris şi a urmat cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti. Temperamental şi critic, Şirato a fost un recunoscut ilustrator, remarcându-se prin spiritul critic şi umoristic, prin pamflet adresat clasei politice a vremii, desfăşurându-şi activitatea publicistică la revistele satirice „Cronica” şi „Furnica”. În 1917 este numit în funcţia de secretar-contabil la Muzeul de artă naţională, iar în 1921 organizează prima expoziţie personală la Bucureşti.

Artistul a lucrat în stil impresionist, a subliniat faptul că tehnica este subordonata conceptului; iubitor de oameni, creaţia sa este strâns legată de aspectele realităţii cotidiene, iar tratarea cu suflet a subiectelor şi a conceptelor plastice a lăsat o puternică amprentă personală asupra operelor sale.