Cum a făcut și cum face față Apa Serv Valea Jiului codurilor de vreme rea

Home Economie Cum a făcut și cum face față Apa Serv Valea Jiului codurilor de vreme rea
Cum a făcut și cum face față Apa Serv Valea Jiului codurilor de vreme rea

Cu două săptămâni în care buletinul meteo a fost marcat de coduri galbene și portocalii de ploi abundente în Valea Jiului, dublate de avertismente primite și din partea hidrologilor cu privire la creșterea debitelor de apă și ale turbidității apelor la stațiile de captare ale Apa Serv Valea Jiului, pentru angajații operatorului regional de apă a fost o adevărată provocare asigurarea funcționării sistemului de alimentare cu apă potabilă la nivelul localităților din Valea Jiului.

Potrivit unei analize realizate de conducerea ASVJ și prezentată de directorul general Cristian Ionică în cadrul unei conferințe de presă, toate aceste provocări au fost trecute relativ bine astfel încât, în ciuda unor indici de creștere a turbidității apelor la cote care, altădată ar fi condus, inevitabil, la oprirea funcționării uzinelor de tratare, în toată perioada analizată (9-17 iunie 2020) nu a fost impusă decât o singură oprire majoră a furnizării apei potabile, în orașul Petrila, când timp de 7 ore, în noaptea din 16/17 iunie, a fost necesară sistarea serviciului de alimentare.

Același raport relevă faptul că, în ciuda tuturor problemelor cauzate de ploile abundente, niciuna din cele două uzine de apă modernizate în urmă cu 4 ani cu fonduri europene, respectiv cele de la Jieț și de la Valea de Pești nu au avut probleme, asigurând funcționarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în cea mai mare parte a Văii Jiului, fără întrerupere și în condiții de calitate foarte bună.  ”Practic, stațiile de la Jieț și Valea de Pești, care sunt modernizate deja de 4 ani, nu au avut nici de această dată probleme și au funcționat fără întrerupere. În schimb la celelalte stații, unde încă nu au fost realizate investiții majore în modernizarea acestora am fost nevoiți să impunem restricții în funcționarea acestora. Spre exemplu, stația Braia Lupeni a fost oprită 8 ore, stația Zănoaga – 124 de ore, iar stația Taia, nu mai puțin de 133 de ore. De aici se vede efectul reabilitărilor și modernizării, dar și cel al schimbării întregului flux tehnologic la cele două stații modernizate. În cei 4 ani de funcționare, de fiecare dată când am avut ploi abundente și viituri, ele și-au arătat eficiența, iar stațiile la care fluxul tehnologic nu permite fluxul la turbidități foarte mari au necesitat opriri”, explică ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Acesta arată că, evident, s-a lucrat cu reactivi și s-a intervenit prompt la fiecare avarie semnalată la dispeceratul ASVJ, astfel încât chiar dacă provocările cauzate de vremea capricioasă au fost numeroase și, de multe ori, dificile, locuitorii să poată beneficia în continuare de acest important serviciu de utilitate publică.

Situația a fost gestionată eficient și în ceea ce privește serviciul de canalizare, nefiind semnalate în această perioadă probleme majore sau inundații în aria de competență a operatorului regional al serviciilor de apă și canalizare.

Pentru că vremea se anunță la fel de capricioasă și pentru zilele următoare, echipele de intervenție ale Apa Serv rămân mobilizate pentru a face față oricăror provocări, iar directorul ASVJ Cristian Ionică solicită abonaților să semnaleze orice fel de probleme care apa în legătură cu furnizarea serviciilor de alimentare cu apă potabilă și al celor de canalizare la dispeceratul Apa Serv.