Primele două contracte de modernizare a rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului se apropie de finalizare

Home Economie Primele două contracte de modernizare a rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului se apropie de finalizare
Primele două contracte de modernizare a rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului se apropie de finalizare

După aproape doi ani, lucrările aferente execuției primelor două contracte de investiții în reabilitarea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului se apropie de finalizare. Este vorba despre contractele care au vizat zona de Sud și de Nord a municipiului Petroșani. Pentru derularea acestor două proiecte, pentru care Apa Serv Valea Jiului a avut la dispoziție fonduri europene în valoare totală de peste 33 de milioane de lei (fără TVA) bani care au fost utilizați pentru schimbarea de rețele de alimentare cu apă potabilă în municipiul Petroșani în lungime totală de   aproximativ 18,5 km și schimbarea de rețele de canalizare în lungime totală de peste 8 km.

Potrivit unei informări prezentate de directorul general al companiei de apă de la Petroșani, ing. Cristian Ionică, în prezent lucrările pentru contractele de investiții sunt aproape de finalizare, iar echipele antreprenorului Zona D efectuează acum lucrări de conectare a noilor rețele la sistemul de alimentare, precum și lucrările obligatorii de readucere a terenului afectat de săpături la forma inițială. ”Lucrările de pe Petroșani sunt aproape de finalizare, atât în Petroșani Sud cât și în Petroșani Sud. Acționăm acum mai mult pe Petroșani Sud pentru realizarea racordurilor noilor rețele la sistemul de alimentare cu apă potabilă, respectiv la sistemul de colectare a apelor reziduale și trebuie să informăm cetățenii din Petroșani că aceste lucrări de cuplare a rețelelor noi vor mai presupune, pentru o scurtă perioadă de timp, atât unele săpături, cât și impunerea unor restricții temporare în funcționarea serviciului de alimentare cu apă potabilă. Am luat însă măsuri pentru informarea locuitorilor cu privire la ziua și locul în care aplicăm restricții și, în același timp, punem la dispoziția cetățenilor cisterne cu apă potabilă de unde aceștia pot acoperi nevoile urgente de apă”,  a declarat ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Acesta a mai explicat că, urmare a înțelegerii cu constructorul, s-a convenit ca în cadrul unei zone de restricție să se acționeze pentru efectuarea de lucrări de cuplare a noilor rețele în mai multe locuri, pentru a reduce numărul total al restricțiilor. ”Numai pe zona Petroșani Sud, adică în cartierul Aeroport, avem prevăzute 43 de conectări  zonale și alte 133 de conectări la scările de bloc, ceea ce ar însemna, practic, tot atâtea restricții temporare pentru execuția acestor lucrări. Similar, în zona Petroșani Nord sunt prevăzute 21 de conectări zonale și 351 de conectări la scările de bloc. În urma discuțiilor cu constructorul am convenit să existe înțelegerea necesară pentru a realiza însă și câte 3, chiar 4 lucrări la o singură restricție și procedăm în consecință. Le mulțumesc încă o dată cetățenilor pentru înțelegerea pe care ne-au acordat-o pe tot parcursul implementării acestui proiect major care va contribui la creșterea calității serviciilor oferite de Apa Serv în municipiul Petroșani. Îi rugăm să mai aibă puțină răbdare și să urmărească informațiile pe care noi le comunicăm prin intermediul sitului Apa Serv, prin mass-media, prin SMS și, mai nou, prin afișe lipite la intrarea în scările de bloc, pentru a afla când și unde sunt aplicate restricțiile”, mai spune directorul ASVJ, Cristian Ionică.

În paralel cu execuția acestor lucrări de conectare a noilor rețele de apă și canalizare, muncitorii de la firma Zona D SRL Petroșani au început și lucrările de refacere a zonelor afectate de săpăturile necesare pentru schimbarea rețelelor de apă și canalizare din Petroșani. Deja, în foarte multe locuri din zona de Sud a Petroșaniului, după cum se poate constata, acest tip de lucrări a și fost realizat. Lucrări similare au început și în zona de centru a municipiului Petroșani, în zona cartierului Dimitrov fiind efectuate chiar și asfaltări complete ale unor străzi, dar și lucrările necesare pentru refacerea trotuarelor și a zonelor verzi.

În același timp, în ceea ce privește lucrările din cartierul Dimitrov, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a anunțat că și municipalitatea a început aici un program de asfaltare a străzilor tocmai pentru a corecta impactul lucrărilor la rețelele de apă și canalizare. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, fost director al companiei de apă din Valea Jiului și candidat la Primărie, apreciază că primarul Tiberiu Iacob Ridzi încearcă acum să se ”lipească” de proiectul Apa Serv. ”Am văzut că primarul Tiberiu Iacob Ridzi a declarat că a început să asfalteze în cartierul Dimitrov, spunând că vrea să repare ce au stricat cei de la Apa Serv. Eu îl invit să-i lase pe cei de la firma contractată de Apa Serv pentru implementarea acestui proiect să-și ducă până la final obligațiile contractuale, inclusiv aducerea terenului la starea inițială și abia după aceea, dacă vor mai exista nemulțumiri să vină și să repare Primăria ce e de reparat. Cu atât mai mult cu cât ceea ce face el acum este doar încă o formă de campanie electorală pe seama proiectului derulat de Apa Serv”, spune Costel Avram.

Drept argument al acestui fapt, Costel Avram spune că, în realitate, pe cele mai multe străzi din Dimitrov pe care primăria spune că le asfaltează, contribuția administrației locale este infimă, asfaltarea fiind executată aproape integral în baza contractului derulat de Apa Serv. Avram dă și câteva exemple în acest sens, menționând străzile Pinului (95% ASVJ și 5% Primăria), Crângului (95% ASVJ și 5% Primăria), Vilelor (90% ASVJ și 10% Primăria), Petru Maior (70% ASVJ și 30% Primăria).

Reprezentanții companiei de apă de la Petroșani spun că, în cele doar câteva luni care au mai rămas până la finalizarea contractelor de modernizare a rețelelor de apă și canalizare de pe Petroșani, cele mai multe și cele mai importante din problemele semnalate vor fi remediate, astfel încât și aceste contracte să fie finalizate cu succes, iar în anii următori, cetățenii să semnaleze doar beneficiile pe care le vor avea de pe urma acestor investiții.