Fiecare persoană are o pereche de pantofi pe care o poartă până când ajunge de nerecunoscut. Pentru majoritatea, este vorba despre nelipsiții teniși. Dacă ai atins acest punct, iată o veste bună: este posibil să îți cureți încălțările sport la mașina de spălat, fără a le deteriora. Totuși, nu te grăbi să folosești programul obișnuit de curățare și să speri la cele mai bune rezultate.
Specialiștii spun că există câteva reguli importante de urmat pentru a împiedica deteriorarea încălțărilor. Potrivit experților, în vreme ce unele modele pot fi igienizate fără probleme la mașină, altele nu suportă presiunea exercitată de aceasta.
Ce încălțăminte NU se spală la mașină:
În general, nu vei întâmpina dificultăți dacă alegi să cureți pantofii casual din pânză și/sau piele artificială la aceasta. În schimb, cei din piele naturală sunt mai sensibili și este recomandat să îi cureți cu produse speciale ori să îi lași pe mâna specialiștilor. Nici cizmele, încălțările cu toc, cele din piele de căprioara ori alte țesături sensibile nu ar trebui puse la igienizat în mașina de spălat.
Asta înseamnă că trebuie să verifici eticheta de îngrijire pentru a stabili dacă perechile respective pot fi curățate în acest fel, dar și ce alte lucruri recomandă producătorii. Dacă deja ți-ai distrus perechea preferată de teniși bărbătești, la Modlet vei găsi numeroase modele pe placul tău. Intra pe site și alege-i pe cei potriviți gusturilor tale. Și, pentru că la un moment dat va veni vremea să îi cureți, e necesar să știi care sunt principalii pași.
Iată ce trebuie să faci:
Cu o seara înainte, scapă de murdăria de pe talpă cu o perie, cârpă sau periuță de dinți. Apoi, pune 3 linguri de bicarbonat de sodiu în fiecare pantof și lasă la aer până dimineața. A doua zi, îndepărtează șireturile, introdu-le în interiorul unei cutii de perne sau al unei pungi speciale pentru spălat ca să nu se încurce. Abia după aceea le poți așeza în mașină.
Acum este timpul să adaugi încălțămintea și câteva prosoape în cuvă. Cele din urmă vor ajuta la înmuierea încărcăturii și vor împiedica apariția zgârieturilor. Asigură-te că alegi unele care au aceeași culoare pentru a evita transferul de nuanță.
Cel mai potrivit detergent este cel lichid, iar ciclul de igienizare ar trebui să fie delicat și să utilizeze apa rece, care împiedică decolorarea pigmenților. Indicat este să nu adaugi balsam de haine pentru că e posibil să rămână reziduuri pe care cu greu le mai îndepărtezi.
Când programul s-a terminat, nu arunca pantofii în uscător pentru că lipiciul se va deteriora din cauza căldurii. Lasă-i, în schimb, să se usuce la aer, însă nu la soare. El poate îngălbeni țesătura.
Pentru o uscare mai rapidă, umple-i cu bile făcute din ziar. Hârtia va absorbi excesul de umiditate și va ajuta la păstrarea formei.
Încearcă să nu cureți foarte des încălțările la mașina de spălat pentru că, în timp, ea va grăbi deteriorarea lor. Indicat este să îi igienizezi după fiecare purtare și să ai mai multe perechi pe care să le rotești pentru a lăsa umezeala să se evapore de câte ori le pui în picioare.
Sursa foto: Shutterstock.com