Concert de muzică clasică, susținut on-line, simultan, de elevii școlilor de muzică din Petroșani, Wolsfberg și Várpalota

Home Cultură Concert de muzică clasică, susținut on-line, simultan, de elevii școlilor de muzică din Petroșani, Wolsfberg și Várpalota
Concert de muzică clasică, susținut on-line, simultan, de elevii școlilor de muzică din Petroșani, Wolsfberg și Várpalota

O inedită colaborare culturală între localitățile înfrățite Petroșani (România), Wolsfberg (Austria) și Várpalota (Ungaria) prilejuiește iubitorilor de muzică clasică o reîntâlnire on-line cu cei mai talentați tineri muzicieni din cadrul școlilor de muzică din cele trei localități europene, într-un concert simultan care va putea fi vizionat şi audiat vineri, 26  iunie 2020, orele 19 (ora României) pe canalul Youtube al Hírcentrum din Várpalota, precum şi pe portalul Facebook al acestei instituții culturale din Ungaria.

Iniţial, municipalitatea din Várpalota își propusese să organizeze o tabără muzicală, la sfîrşitul lunii iunie, în care să fie invitați și tineri muzicieni din orașele înfrățite Petroşani şi Wolfsberg. Din păcate, pandemia Covid 19 a împiedicat această iniţiativă, dar în ciuda circumstanţelor actuale, primăria oraşului Varpalota nu a vrut să renunţe la această idee. Așa a luat naştere ideea unui concert on line cu participarea elevilor școlilor de muzică ale oraşelor Petroşani, Wofsberg şi Várpalota.

Mentorul și coordonatorul acestui inedit proiect artistic este Borbás Károly, directorul adjunct al Şcolii de Muzică din Várpalota, care a găsit sprijin pentru organizarea acestui eveniment din partea Primăriei din localitatea ungară, după cum arată chiar coordonatorul de proiecte din cadrul Primăriei din Várpalota, Borbásné Gazdag Gabriella. Ideea a fost îmbrățișată de prof. Adina Stan (coordonator al Școlii de Muzică ”IG Duca” din Petroșani) și de prof. Daniel Weinberger (conducătorul Școlii de muzică din Wolsfberg), care au primit cu bucurie invitația colegilor muzicieni din Várpalota.

Așa s-a născut un proiect cultural, educațional și promovare al celor trei comunități europene înfrățite, în care, într-o primă fază, au fost realizate înregistrări cu piese muzicale clasice interpretate de elevii celor trei școli de muzică, dar și câte un film de prezentare al acestor instituții educaționale cu un rol determinant în activitatea culturală din fiecare din cele trei localități. ”Scopul declarat al proiectului constă în cunoașterea și promovarea celor trei instituţii, motiv pentru care fiecare școală a pregătit câte un scurt film de prezentare a activității sale muzicale și a celor mai cunoscuți muzicieni, filmul fiind subtitrat în limba maternă a fiecărei țări participante, respectiv română, maghiară și germană”,  explică  Borbásné Gazdag Gabriella, coordonator de proiecte în cadrul Primăriei din Várpalota.

Desigur, atât în opinia acesteia, cât și a reprezentanților din celelalte țări participante în acest proiect, atracţia principală a colaborării va fi concertul online. Pentru susținerea acestui concert, fiecare dintre cele trei școli de muzică participante vor selecta câte 6 tineri muzicieni iar momentele artistice prezentate de aceştia fiind parte integrantă a unui program asemănător unui veritabil concert live de muzică clasică.

 

În condițiile impuse de restricțiile pandemiei de coronavirus, la Petroşani, pentru participarea la acest proiect, elevii şi-au realizat singuri sau impreună cu părinţii, la domiciliu, înregistrările necesare, cu ajutorul smartfonului. În Austria, la Wolfsberg autorităţile au considerat că elevii se pot întoarce în clădirea şcolii începînd de la mijlocul lunii mai, motiv pentru care aici înregistrările s-a realizat în incinta unităţii de învăţămînt. În schimb, la Várpalota, toţi elevii fiind la domiciliu, partiturile s-au înregistrat online  de către fiecare elev selecționat iar un profesionist media a compilat filmările.

Filmul de prezentare și promovare al şcolilor de muzică din Petroșani, Wolfsburg și Várpalota  va fi transmis în premieră joi, 25 iunie 2020 de la ora 19,00 (ora României), respectiv ora 18,00 (ora Europei Centrale și de Vest) pe canalul de YouTube și pagina dedicată de facebook a Centrului Hírcentrum din Várpalota, iar concertul va fi putea fi vizionat vineri, 26 iunie 2020 de la aceeași oră, de toți cei interesați, acesta fiind disponibil pe următoarele linkuri:

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC20w379xmPTXBU0oH-xg4PA

Facebook: https://www.facebook.com/hircentrumtv.hu

Foto: Arhiva Exclusiv