Sânziene fără nedeie, în 2020, la Straja

Home Cultură Sânziene fără nedeie, în 2020, la Straja
Sânziene fără nedeie, în 2020, la Straja

Potrivit tradiției, în noaptea care precede sărbătoarea Sânzienelor (23 spre 24 iunie), cerurile se deschid și Sânzienele încep să danseze pe câmpuri și în poienile de munte. Nu știm dacă minunea s-o fi petrecut și azi-noapte, dar cert este că, în Valea Jiului, la Straja, acolo unde sărbătoarea Sânzienelor era întâmpinată în mod tradițional cu bucuria tipică nedeilor momârlănești, anul acesta, va fi mult mai multă liniște.

Asta deoarece, din păcate, măsurile impuse de autoritățile naționale din pricina pandemiei de coronavirus care nu se mai dă dusă, nici nedeia de Sânziene de la Straja (sărbătorită cu cântec, joc și voie bună de zeci de ani) și nici apreciatul concurs de cai al momârlanilor din Valea Jiului nu vor mai avea loc în stațiunea din Lupeni. ”Noi ne-am pregătit încă de la începutul anului pentru această sărbătoare, am prins chiar și sumele necesare în buget pentru organizarea Nedeii Sânzienelor, însă din păcate, pentru că nu dorim nici să încălcăm regulile sanitare impuse de autoritățile centrale și, bineînțeles, nu dorim nici să expunem cetățenii sau puținii turiști care sunt prezenți acum în Straja riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus, împreună cu comunitatea localnicilor am luat decizia de a nu ține, anul acesta nedeia de Sânziene de la Straja”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Pentru că sărbătoarea Sânzienelor marchează în România și Ziua Internațională a Iei românești, primarul municipiului Lupeni invită cetățenii ca, în cinstea acestui eveniment, cei care au straie populare sau măcar o ie frumoasă în șifonier, să îmbrace astăzi acest port tradițional care definește cultura românească autentică.

Iar pentru că ziua de Sânziene marchează, în calendarul creștin ortodox și sărbătoarea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în biserici va fi oficiată și o slujbă specială în cinstea sfântului martir Ioan Botezătorul.

Foto: Arhivă ”Nedeiea Sânzienelor la Straja în 2019”