La Mina Livezeni a fost dat în folosință un nou abataj mecanizat

Home Economie La Mina Livezeni a fost dat în folosință un nou abataj mecanizat
La Mina Livezeni a fost dat în folosință un nou abataj mecanizat

În Stratul 3, Panoul 4 Nord al Minei Livezeni a fost pus în funcțiune, joi, 2 iulie 2020 un abataj mecanizat care va contribui la creșterea capacității de producție zilnică a CEH cu 700 de tone de cărbune. Pornirea abatajului a fost amânată după ce, cu câteva zile în urmă, la pornirea unui cofret, s-a produs un incendiu în urma căruia 17 muncitori au ajuns la Spitalul din Petroșani după ce au prezentat simptome de intoxicație cu fum și gaze. Din fericire, cu toții sunt în afara oricărui pericol și urmează, în cel mai scurt timp, să revină la locurile de muncă.

Pentru punerea în funcțiune a noului abataj mecanizat de la Mina Livezeni muncitorii au depus un efort susținut, având în vedere că, așa cum precizează directorul exploatării, ing. Eusebiu Durbacă, a fost necesară mai întâi dezechiparea abatajului din stratul 13, Panoul 3, orizont 100, complexul mecanizat fiind scos la suprafață, recondiționat și reintrodus în subteran, la noul loc de muncă, unde va funcționa pentru următoarele circa 20 de luni.  Eusebiu Durbacă spune că, deși lucrează de foarte mulți ani la Mina Livezeni, nu-și amintește ca, în ultimul deceniu să se fi făcut o astfel de lucrare de amploare la această mină. ”Le mulțumesc angajaților noștri care au făcut un efort considerabil pentru mutarea acestui complex mecanizat și pentru punerea în funcțiune a noului abataj. Recunosc că am trecut și prin mari emoții în urma evenimentului de la începutul săptămânii, care s-a produs chiar la noul abataj și care, din fericire, a provocat doar amânarea cu aproape 48 de ore a punerii în funcțiune a acestuia”, a declarat ing. Eusebiu Durbacă, directorul EM Livezeni.

La momentul punerii în funcțiune a noului abataj mecanizat de la Mina Livezeni a ținut să fie prezent și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, fost angajat al acestei mine și care, în mod constant, urmărește evoluția activității de la această importantă unitate economică din Petroșani, unde lucrează în prezent peste 800 de angajați. Astăzi am coborât în subteranul minei Livezeni, orizontul 300, stratul 3, locul unde s-a montat complexul mecanizat care va da aproximativ 700 de tone de cărbune zilnic. Este locul unde a avut loc acum două zile acel eveniment neplăcut în urma căruia 17 mineri au fost intoxicați cu fum. Totul este bine acum, neexistând niciun pericol la acest loc de muncă. Îi felicit pe cei care lucrează la Mina Livezeni, mineri, lăcătuși, electricienei, brigadieri, șefi de sectoare și conducerea minei pentru efortul pe care îl fac, coborând în fiecare zi în lumea fără cer. Prin prezența mea acolo am vrut să îi asigur, personal, pe cei din subteran că nu sunt singuri și că suntem alături de ei. Dumnezeu să ne ajute!”, a declarat, la ieșirea din subteran, primarul Tiberiu Iacob Ridzi. 

De altfel, acesta a ieșit din subteran și cu primii bulgări de cărbune din noul abataj de la Mina Livezeni, pe care i-a adus special pentru jurnaliștii care l-au așteptat la gura puțului, pe care i-a rugat să le transmită angajaților de la Mina Livezeni și prin intermediul presei mulțumirile sale pentru efortul titanic pe care l-au depus în ultimele luni pentru mutarea complexului mecanizat din stratul 3, orizontul 300 în noul abataj deschis în stratul 3, panoul 4 Nord. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a mai arătat că punerea în folosință a acestui abataj va crește gradul de productivitate al Minei Livezeni și a precizat că pentru eficientizarea activității minei Livezeni ar mai fi nevoie de încă un complex mecanizat, pentru achiziționarea căruia s-au făcut demersuri încă de acum câțiva ani, însă ele nu s-au materializat din cauza situației economico-financiare tot mai dificile în care se află CEH.