Peste 56 de milioane de lei reprezintă pagubele produse de inundațiile din județul Hunedoara

Home Stiri la zi Peste 56 de milioane de lei reprezintă pagubele produse de inundațiile din județul Hunedoara
Peste 56 de milioane de lei reprezintă pagubele produse de inundațiile din județul Hunedoara

Valoarea totală a pagubelor produse pe teritoriul județului Hunedoara de calamitățile naturale cauzate de inundațiile din luna iunie 2020 este de 56.700.417 lei, din care la obiectivele de infrastructură locală valoarea este de 34.204.000 lei.

În urma inundațiilor care au avut loc în luna iunie în județul Hunedoara au fost provocate importante pagube materiale în 46 de comune și orașe. Au fost afectate, în principal, obiectivele de infrastructură locală (drumuri județene, drumuri comunale, străzi, drumuri vicinale, drumuri auto forestiere, poduri, podețe, traversări pietonale, rețele de alimentare cu apă, rețele de canalizare, stații de epurare, etc.), locuințe, anexe gospodărești, obiective socio-economice, lucrări hidrotehnice și terenuri agricole cultivate.

Instituția Prefectului-Județul Hunedoara, prin prefectul Vasilică Potecă, a inițiat și transmis Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Ministerului de Finanțe un proiect de Hotărâre de Guvern  care prevede acordarea de despăgubiri pentru Unitățile Administrativ Teritoriale pe raza cărora au fost înregistrate pagube materiale, inclusiv pentru Consiliul Județean Hunedoara.

Locuitorii din zonele afectate, care în această perioadă au înregistrat pagube materiale în gospodării, vor primi despăgubiri de la Guvernul României, în baza Hotărârii nr. 481/2020 privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor afectate de inundații în cursul anului 2020.

Potrivit datelor oficiale, cei mai afectați au fost oamenii din Uricani, respectiv din localitățile componente Valea de Brazi și Câmpu lui Neag. Pe raza orașului Uricani, din datele centralizate de echipele care au efectuat anchetele de evaluare, 143 de gospodării au fost afectate, însă distrugeri
importante există și la peste 50 de hectare de teren arabil și alte aproape 100 de hectare de pășuni, dar și în special în ceea ce privește infrastructura. ”Au fost distruse porțiuni din 20 de drumuri, inclusiv pe DN 66A și câteva zeci de poduri și podețe au fost grav afectate de viitură. Apa a cauzat pierderi mai mari sau mai mici, după caz, pentru 143 de familii din orașul Uricani, pagube mari au avut și cei de la Apa Serv Valea Jiului, cei de la Enel, cei de la gaze ș.a.  Proporțiile acestui dezastru fără precedent în istoria recentă a comunității sunt mari, însă cred că putea fi și mai rău. Noi am estimat la Primărie, în urma evaluărilor făcute în teren cu echipele de specialitate, că ar fi nevoie cam de 25 de milioane de lei pentru înlăturarea efectelor acestei calamități, ceea ce cred că nu e mult pentru un Guvern însă am fi mulțumiți și dacă am primi 20 de milioane de lei”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

În opinia acestuia, Guvernul ar trebui să adopte rapid o hotărâre pentru repartizarea sumelor de bani pentru comunitățile afectate de aceste inundații, pentru că se impune o acțiune rapidă în vederea înlăturării efectelor calamității. ”Cel puțin pentru noi este foarte important să nu intrăm cu
lucrările de la drumuri în iarnă, pentru că dacă nu acționăm rapid pe cele peste 20 de drumuri comunale destul de rău afectate de inundații, vom avea probleme foarte mari și oamenii nu vor mai putea utiliza această infrastructură”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Mai mult, acesta precizează că și familiile afectate de potop se bazează acum exclusiv pe sprijinul Guvernului pentru că Primăria nu are din păcate resursele financiare necesare pentru a le veni în ajutor.

Pagube însemnate au și comunitățile din Lupeni, Aninoasa și Vulcan, unde revărsarea apelor Jiului a provocat pagube însemnate pentru înlăturarea cărora oamenii și autoritățile locale așteaptă sprijinul Guvernului României.