Senatorul Cristian Resmeriță cere Guvernului respectarea Legii Pensiilor și invită pensionarii să-și susțină drepturile

Home Politică Senatorul Cristian Resmeriță cere Guvernului respectarea Legii Pensiilor și invită pensionarii să-și susțină drepturile
Senatorul Cristian Resmeriță cere Guvernului respectarea Legii Pensiilor și invită pensionarii să-și susțină drepturile

Președintele executiv al Organizației județene a PSD Hunedoara, senatorul Cristian Resmeriță a declarat că, împreună cu organizațiile PSD din Valea Jiului pe care le coordonează, va demara în acest zile, o campanie de strângere de semnături din partea cetățenilor din această regiune a țării, semnături prin care dorește să atragă atenția Guvernului Orban că majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020, conform legii, este o obligație pe care nu o solicită doar politicienii, ci mai ales pensionarii din România.

”Vreau să strângem câteva zeci de mii de semnături din partea pensionarilor din Valea Jiului, dar și a copiilor și nepoților acestora, pe care să le pot pune pe masa premierului Ludovic Orban ca argument, atunci când îi solicit să respecte Legea pensiilor și să nu taie din pensiile oamenilor. Guvernul liberal trebuie să înțeleagă că majorarea punctului de pensie cu 40% nu este un moft al PSD și că pensionarii cer imperativ Guvernului să respecte o lege pe care și ei au votat-o. Eu vă spun sincer că nu am crezut, până de curând, că joaca asta pe care o face Guvernul de ceva vreme cu procentul privind majorarea pensiilor, este una serioasă. La urma-urmei, avem o lege care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie, avem o altă lege – Legea Bugetului – în care știm că banii pentru această majorare a punctului de pensie este bugetată și Guvernul nu trebuie să facă nimic altceva decât să respecte legea. Văd însă tot mai des și devin tot mai îngrijorat de acest lucru, că Guvernul Orban avansează alte cifre de majorare a pensiilor, de 10% sau 15%. Eu spun clar și răspicat: orice alt procent alocat la pensiile publice mai mic decât 40%, cum prevede legea, e echivalentul unei tăieri din drepturile oamenilor. Și așa ceva nu putem permite să li se mai întâmple oamenilor din această țară, cu atât mai mult pensionarilor”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta arată, de asemenea, că în dezbaterile publice pe acest subiect, unii încearcă să inducă, în mod eronat, ideea că o astfel de creștere a punctului de pensie i-ar favoriza tot pe cei cu ”pensii nesimțite”. Senatorul Resmeriță precizează însă că legea prevede cât se poate de clar faptul că doar pensiile din sistemul public vor crește, pentru că majorarea punctului de pensie se aplică doar acelor pensii care au fost constituite pe principiul contributivității. ”Nu intră în această categorie pensiile speciale, nici ale magistraților, nici ale polițiștilor și militarilor, nici ale altor categorii de beneficiari de pensii speciale, ci doar pensiile publice. Sigur că și aici, mai sunt unele pensii mari, dar cei care le primesc, au avut și contribuții mari la fondul de pensii în perioada în care au activat în câmpul muncii. Acestea sunt oricum foarte puține, pentru că majoritatea pensiilor la care face referire această lege sunt pensii ale unor oameni care au, în medie, puțin peste 1.000 sau 2.000 de lei pensie”, explică senatorul Cristian Resmeriță.

Pentru ca legea pensiilor să fie respectată întocmai de către Guvern, senatorul social-democrat Cristian Resmeriță crede că e nevoie de o demonstrație a faptului că oamenii cunosc exact prevederile legii și nu le permit celor aflați, temporar, la putere să le încalce, sub nici un pretext. Iar pentru a face această demonstrație, liderul social-democrat din Valea Jiului le cere oamenilor să semneze, cu mic-cu mare, cu pensionar și muncitor, tabelele puse la dispoziție de voluntarii PSD în punctele de colectare a semnăturilor din toate localitățile Văii Jiului.