”Paracliserul” de Marin Sorescu, o nouă premieră a Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani

Home Cultură ”Paracliserul” de Marin Sorescu, o nouă premieră a Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani
”Paracliserul” de Marin Sorescu, o nouă premieră a Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani

Chiar și în condițiile restricțiilor impuse de pandemie, pentru actorii Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani întâlnirea cu publicul iubitor de teatru, dar și cu ”scena cea de toate zilele” reprezintă însăși esența profesiei lor. Așa se face că, atunci când nu au mai putut avea contactul direct cu publicul, au găsit o soluție de interacțiune culturală în mediul on-line și atunci când nu au putut deschide cortina de pe scena din sala mare a teatrului din Petroșani, și-au mutat reprezentațiile sub cerul liber, în fața clădirii teatrului. Toate acestea pentru a fi aproape de cei cărora le este destinată întreaga lor activitate: Măria Sa, Publicul spectator !

Tot acestora le este dedicată și premiera unui nou spectacol teatral, pus în scenă de echipa Teatrului ”Ion D. Sîrbu”: ”Paracliserul”. Piesa, în regia tânărului și talentatului regizor Constantin Radu Tudosie îl aduce în atenție, într-o reprezentație de excelență, pe actorul Daniel Cergă. În premieră, piesa urmează să fie prezentată publicului din Valea Jiului în amfiteatrul natural de la Baza de agrement Brădet, pusă la dispoziție de Primăria municipiului Petroșani. În plus, spectacolul cu piesa ”Paracliserul” beneficiază și de o scenografie de mare artă, materializată într-un aranjament scenic semnat de Wilhelmina Kuron Bekesi care-și prezintă, odată cu această scenografie, lucrarea de licență care consemnează absolvirea de către scenograful teatrului din Petroșani a secției de specialitate de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

”Paracliserul” este o tragedie în trei tablouri, scrisă de Marin Sorescu și publicată în cadrul trilogiei dramatice intitulată ”Setea muntelui de sare”. Deși piesele care o compun, ”Iona”, ”Paracliserul” și ”Matca”, nu împărtășesc tematici sau personaje, au totuși un punct comun important. Este vorba, după cum arată regizorul Constantin Radu Tudosie, de cele trei mari momente ale existenței umane: viața, moartea și nebunia (sau pierderea contactului cu realitatea). Toate acestea vor fi relevate în ”Paracliserul” de un singur actor: Daniel Cergă.

Premiera spectacolului ”Paracliserul” de Marin Sorescu în regia lui Constantin Radu Tudosie și scenografie Wilhelminei Kuron Bekesi va avea loc sâmbătă, 18 iulie 2020, de la ora 21,30 la ineditul ”Teatru de vară” al Petroșaniului de la Brădet. Asta, bineînțeles, dacă și buletinul meteorologic va permite desfășurarea în condiții optime a acestei premiere. În caz contrar, întâlnirea cu publicul va fi reprogramată.

E premieră la teatrul din Petroșani. Vă invităm, deci, să poftiți la teatru !