Edilii Vulcanului, primii care onorează Ziua Minerului

În avanpremiera zilei de 6 august, în care Valea Jiului rememorează momente de mare preț din istoria mineritului românesc, edilii municipiului Vulcan și-au propus să aducă prinosul lor de recunoștință pentru sacrificiile minerilor de la E.M. Vulcan și E.M. Paroșeni, dar și pentru eroismul tuturor minerilor Văii Jiului, de atâtea ori confirmat de-a lungul celor aproape două secole de minerit din această regiune.

Primarul municipiului Vulcan Gheorghe Ile și viceprimarul Pompiliu Barbu au depus, în cursul zilei de 3 august 2020, o coroană de flori tricolore la Monumentul Minerului din centrul municipiului Vulcan, unde au păstrat și un moment de reculegere  în memoria tuturor ortacilor noștri care au pierit în mină. ”Este adevărat că am făcut acest lucru puțin mai devreme decât este tradițional (adică pe 6 august), dar cred că putem oricând să ne exprimăm respectul și recunoștința față de cei ce și-au sacrificat viața pentru cărbune. Voi fi prezent și de Ziua lor, a Minerilor, de oriunde m-aș afla, cu gândul și inima la fiecare dintre cei ce nu mai sunt și cu salutul mineresc de NOROC BUN! pe care îl transmit tuturor celor ce sunt în continuare ortacii mei”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Ziua Minerului va fi marcată în Valea Jiului în data de 6 august, zi desemnată astfel în memoria grevei din 1929 și a celei din 1977, de la Mina Lupeni, ambele consemnând momente istorice de mare însemnătate în istoria mișcărilor sociale din România secolului XX. Și în acest an vor avea loc ceremonii de depunere de coroane de flori la Mina Lupeni, dar și în fața Monumentului ”Lupeni 29” de la Lupeni, respectiv în fața Monumentului Minerului de la Petroșani, în data de 6 august, după cum urmează:

  • depuneri de coroane la Uzina Electrică şi la Monumentul „Lupeni ’29” – ora 10.00;
  • depuneri de coroane la Monumentul Minerului din Parcul Carol Schreter de la Petroșani – ora 12.30

La evenimentele prilejuite de aniversarea zilei de 6 august din acest an va participa și Primul Ministru al României, Ludovic Orban, dar și alți membri ai Cabinetului. Acestora li se vor alătura reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, parlamentari, oameni politici, reprezentanți ai sindicatelor din mineri, reprezentanți ai conducerii CEH ș.a.