Speranțe și certitudini după vizita premierului Orban la Petroșani

Home Administrație Speranțe și certitudini după vizita premierului Orban la Petroșani
Speranțe și certitudini după vizita premierului Orban la Petroșani

Dincolo de aspectul protocolar al vizitei Primului Ministru Ludovic Orban în Valea Jiului, în mod evident așteptările reprezentanților comunităților locale de la Petroșani și din toată Valea Jiului de la șeful Guvernului sunt mult mai mari. Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că, din discuțiile oficiale de la sediul Complexului Energetic Hunedoara și de la Muzeul Mineritului, dar și din dialogul personal pe care l-a avut cu premierul, are toate motivele să creadă că vizita acestuia în Valea Jiului va avea urmări pozitive pentru locuitorii acestei regiuni.

”Domnul Prim Ministru Ludovic Orban mi-a promis sprijin financiar atât pentru realizarea investițiilor în infrastructură, precum sunt de exemplu modernizarea drumului Slătinioara și Maleia, dar și altor drumuri și investiții și nu în ultimul rând, pentru continuarea investițiilor la proiectul Domeniul Schiabil Parâng. Prezența Premierului la Petroșani este o garanție a sprijinului pe care acesta îl oferă pentru finalizarea proiectelor începute și demararea altora noi care să asigure locuri de muncă și continuarea dezvoltării municipiului nostru”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Afirmațiile primarului din Petroșani sunt susținute și de declarațiile făcute de Primul Ministru, care a ținut să precizeze că este preocupat de perspectivele de dezvoltare ale Văii Jiului, atât în ceea ce privește situația din minerit și energie, cât și în ceea ce privește susținerea proiectelor de dezvoltare derulate de autoritățile publice locale. ”Prezența mea aici vreau să reprezinte un semnal clar că Guvernul României este preocupat de problemele din Valea Jiului și caută să găsească cele mai bune soluții, astfel încât Valea Jiului să aibă un viitor, să poată depăși toate situațiile complicate pe care le-a trăit în ultima în ultima perioadă și, mai ales, riscurile privitoare la viitor. Guvernul pe care îl conduc este foarte atent și sensibil la problemele din Valea Jiului și vine cu soluții pentru rezolvarea acestor probleme”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Vizita Premierului Orban şi a unor miniştri responsabili de dezvoltarea economică a României la Petroşani a fost, în același timp, o excelentă ocazie de a aborda și alte teme de interes major pentru întreaga Vale a Jiului. Asta cu atât mai mult cu cât, după cum se știe, României i s-a alocat recent o sumă record pentru reconstrucţie și dezvoltare, respectiv 80 de miliarde de euro, la care se adaugă alte sute de milioane de euro pe care Valea Jiului îi poate accesa în cadrul programului special conceput pentru zonele carbonifere în tranziție. În vederea accesării acestor fonduri, premierul a dat asigurări că acolo unde există proiecte capabile să acceseze banii europeni, dar autoritățile locale nu au posibilitatea de a susține cota de cofinanțare acestor proiecte, Guvernul României va aloca de la fondul de rezervă al statului sumele necesare în acest scop.

Oficialii guvernamentali au fost prezenți, la Petroșani și pe șantierul DJ 709F din Masivul Parâng, un obiectiv realizat de Consiliul județean Hunedoara dar finanțat cu fonduri de la Guvern, prin programul PNDL. Aici, ministrul Dezvoltării a precizat că vor fi alocate noi fonduri de investiții pentru autoritățile locale și județene, pentru ca acest drum să fie complet modernizat pe întreaga sa lungime, dar și pentru reabilitarea și modernizarea altor drumuri din Petroșani, care necesită investiții și pentru care vor fi disponibili bani prin Compania Națională de Investiții. De asemenea, din dialogul cu reprezentații Primăriei municipiului Petroșani, Primul Ministru a înțeles că o prioritate pentru administrația locală ar fi și reluarea finanţării şi finalizarea Domeniului Schiabil Parâng, cu telegondolă şi toate accesoriile prevăzute de proiect, la pachet cu instalaţiile de aducţiune a apei potabile şi de canalizare în Zonei Parâng, astfel încât stațiunea Parâng să aducă un suflu nou în economia municipiului Petroșani.