Vizită ministerială la Sarmizegetusa Regia

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, a fost gazda ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, sosit în vizită oficială la cetățile dacice din Munții Orăștiei, la finalul acestei săptămâni.

Demnitarul, însoțit de secretarul de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Vetuța Stănescu, dar și de managerul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, a dorit să vadă modul în care este administrat situl Sarmizegetusa Regia și să discute, la fața locului, despre implementarea proiectului ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, aprobat prin programul RO-Cultura al Ministerului Culturii, finanțat din granturi norvegiene și din bugetul Consiliului Județean Hunedoara. Proiectul va fi implementat cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, care asigură suportul tehnic.

La Sarmizegetusa Regia, ministrul Bogdan Gheorghiu a avut ocazia să discute și cu reprezentanții colectivului de cercetare arheologică. Demnitarului i-au fost prezentare de către prof. univ. dr. Gelu Florea rezultatele spectaculoase ale săpăturilor din anii trecuți și stadiul cercetărilor din acest an, demarate la începutul lunii august.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Hunedoara i-a vorbit ministrului și despre protocolul încheiat cu Bibracte E.P.C.C. – Instituție Publică de Cooperare Culturală, cu sediul în Glux-en-Glenne, care asigură administrarea patrimoniului din situl arheologic Bibracte Mont-Beuvray, despre colaborarea cu autoritățile de acolo, dar și despre parteneriatul dintre Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din Bordeaux, care vizează o strânsă colaborare în ceea ce privește realizarea săpăturilor arheologice în cele două situri.

De asemenea, ministrul Culturii a fost și la situl Costești-Cetățuie, unde este în derulare un proiect de punere în siguranță (schimbarea acoperișurilor vechi cu structuri contemporane, cu acoperișuri înierbate) și restaurare a celor două turnuri-locuință, realizat de Institutul Național al Patrimoniului. Intervenția de urgență este realizată de către Ambulanța pentru Monumente Transilvania Sud, cu ajutorul voluntarilor și sub supraveghere arheologică.

La întâlnire au mai fost prezenți cei doi subprefecți de Hunedoara, deputați și senatori de Hunedoara și primarul comunei Orăștioara de Sus.

Situl de la Sarmizegetusa Regia este administrat, din anul 2013, de Consiliul Județean Hunedoara, care finanțează și o mare parte din cercetările arheologice sistematice. De asemenea, în această perioadă, Consiliul Județean Hunedoara derulează procedurile de clarificare a regimului juridic al cetăților dacice de la Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și Bănița, înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, în vederea înscrierii lor în proprietatea publică a Județului Hunedoara (conform Legii nr. 23/ 2020).