Florentina Mitrică intră cu ”Emoții printre rânduri” în elita culturală a Văii Jiului

Home Cultură Florentina Mitrică intră cu ”Emoții printre rânduri” în elita culturală a Văii Jiului
Florentina Mitrică intră cu ”Emoții printre rânduri” în elita culturală a Văii Jiului

Odată cu lansarea primului său volum de versuri, intitulat ”Emoții printre rânduri” (Editura Universitas Petroșani, 2020), Florentina Mitrică își face cu eleganță loc în elita culturală a Văii Jiului. Asta pentru că, deși apreciază cu sinceritate și modestie că poeziile sale s-au născut dintr-o joacă, muză fiindu-i chiar fiica sa Ingrid, creațiile poetice ale Florentinei Mitrică nu sunt doar frumoase cuvinte așezate în versuri și rime pastelate, ci reprezintă un veritabil cocktail de sentimente și de emoții transmise cititorilor, așa cum doar o valoroasă artă poetică o poate face.

Astfel de sentimente au trăit de altfel și cei care au avut (în condițiile date de măsurile speciale pe care le implică în 2020 organizarea oricărui eveniment cultural) privilegiul de a participa la lansarea volumului de debut al de pe acum apreciatei poete Florentina Mitrică, eveniment căruia subsemnatul a avut onoarea de a-i fi amfitrion. Nici nu se putea altfel, având în vedere fie și doar faptul că, în necesara selecție a invitaților care au putut participa la această lansare de carte, găzduită de ambianța deosebită a terasei Caffe Flore din centrul municipiului Petroșani, s-au regăsit familia, prietenii, colegii autoarei. Desigur, emoțiile acestora, combinate cu emoțiile autoarei, dar și cu cele transmise de frumoasele gânduri despre poezie exprimate de prof. Mariana Ghicioi ori cu cele transmise de melodiile Claudiei Șponor, care au condimentat o excelentă seară de cenaclu, au făcut ca întregul eveniment să stea sub semnul unor emoții puternice, care au făcut ca, preț de o vreme, și Cerul să verse câteva lacrimi cristaline. Cristaline au fost și glasurile Marianei Ghicioi și Florentinei Mitrică, doamnele care au recitat o parte din frumoasele poezii cuprinse în cele aproape 100 de pagini ale acestei emoționante cărți de poezie.

E greu să descri în câteva cuvinte întreaga emoție a unui eveniment cultural de excepție, de aceea încerc să vă aduc în starea de poezie făcând apel chiar la versurile Florentinei Mitrică, cu poezia care deschide volumul său de debut: ”În orașul cu iubire”:

În orașul cu iubire locuiesc tot mai puțini, 
Drumul către fericire, din păcate, nu-l mai știm…
E așa frumos aici, ca-ntr-o lume de povești !
Tot ce trebuie să faci este doar ca să iubești !

În orașul cu iubire oamenii mereu zâmbesc,
De atâta fericire, ochii lor toți strălucesc.
Politețea e firească, iar atunci când se-ntâlnesc
Nu se spune ”bună ziua”, ci se spune ”te iubesc!”

În orașul cu iubire nu există cerșetori,
Toată lumea dăruiește doar emoții și fiori!
Florile sunt mai frumoase, frunzele în pomi dansează,
Nopțile sunt în lumină, inimile radiază…

În orașul cu iubire, oamenii nu merg, plutesc,
Le-au crescut pe spate aripi, tot spunându-și ”te iubesc!”
Nu există sărăcie, sunt avuți și fericiți,
Cea mai mare bogăție-i că iubesc și sunt iubiți…

În orașul cu iubire, nu există umilință,
Oamenii nu știu să plângă, nu există suferință
Trupurile-s sănătoase, ele nu îmbătrânesc,
Vitamina e iubirea și pastila ”te iubesc!”

În orașul cu iubire, oameni-s nemuritori,
Nu există cimitire, când iubești n-ai cum să mori !
Cine vrea eternitate, cine vrea ca să trăiască
Poate să se mute-aici, doar să știe să iubească !

Știu, sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră își dorește să trăiască într-un astfel de oraș. Unul care există doar sau mai ales în… poezie. Însă unul în care, prin emoția creațiilor sale, nou venita, dar binevenita poetă Florentina Mitrică, are toate atuurile de a fi chiar… primar ! Eu unul, în mod cert, votez pentru poezie !