Lucrările la drumul din Parâng frânate de duelul electoral al candidaților pentru Primăria Petroșani

Home Stiri la zi Lucrările la drumul din Parâng frânate de duelul electoral al candidaților pentru Primăria Petroșani
Lucrările la drumul din Parâng frânate de duelul electoral al candidaților pentru Primăria Petroșani

Pentru că numai cine nu muncește, nu greșește, în execuția lucrărilor de modernizare a DJ 709F muncitorii de la firma contractoare au ”reușit” să secționeze cablul de alimentare cu energie electrică al stațiunii și cel care asigură comenzile automatizate ale noului telescaun, dar și să afecteze câteva țevi care asigură alimentarea cu apă a unora din cabanele din satul de vacanță. Pentru că ne aflăm în plin proces electoral, chestiunea a generat desigur și un duel între actualul primar Tiberiu Iacob Ridzi și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, care este, la rândul său, pretendent la funcția de primar al municipiului Petroșani.

Desigur că problemele care s-au ivit pe șantierul acestei importante investiții conduc la unele întârzieri în execuție, față de graficul stabilit, iar turnarea covorului de asfalt, pe care Avram (care a supravegheat această investiție încă de la bun început) îl dorea la finalul acestei luni, va întârzia preț de câteva zile, necesare pentru găsirea soluțiilor de remediere a defectelor cauzate de aceste lucrări. Avram apreciază că, într-un fel, responsabilitatea pentru producerea acestor stricăciuni aparține și Primăriei Petroșani, care la emiterea autorizațiilor necesare pentru execuția acestei investiții a dat terenul ca fiind liber de sarcini, astfel încât problemele semnalate acum nu ar putea fi imputate antreprenorului. „Constructorul are o autorizaţie emisă de către Primăria Municipiului Petroşani, din care rezultă că drumul  județean 709 F este liber de sarcini, asta însemnând că se pot face lucrări fără nici un fel de probleme. Între timp, la săpături s-a descoperit că sunt 3 ţevi de apă care alimentează toate cabanele din zona Rusu, plus cele de mai jos, care au fost afectate. Nu e vina constructorului și nici a Consiliului județean, că Primăria din Petroșani nu știe ce infrastructură este pe drumurile publice de pe teritoriul său administrativ. Cert este că noi a trebuit deci să ne vedem cu cabanierii, cu proiectantul, ca să găsim soluţia ca şi oamenii să beneficieze de apă, dar şi contsructorul să lucreze mai departe. S-a găsit o cale de mijloc și continuăm în graficul stabilit anterior, care este respectat 95%.  Situația este similară și în ceea ce privește acele cabluri de tensiune care alimentează telescaunul. Dacă drumul este liber de sarcini, nimeni nu a ştiut pe unde este pozat acest cablu. Sigur, problema va fi remediată și, chiar și cu aceste incidente, până la urmă în scurt timp oamenii vor putea urca în Parâng pe un drum asfaltat, așa cum am promis”, a spus Costel Avram,  administratorul public al judeţului Hunedoara.

Considerând declarațiile lui Costel Avram drept o pasare a responsabilității față de problemele generate de acest proiect de investiții către Primăria Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a ținut să facă, la rândul său, câteva precizări legate de acest subiect. ”Noi am dat amplasamentul liber de sarcini, în condițiile în care administratorul drumului este Consiliul Județean. Sigur că acele conducte de apă care s-au găsit sunt urmare a unor lucrări făcute de 20 – 25 de ani, fără autorizație de construcție. Nimeni nu a știut pe unde vin acele conducte, iar la lucrările de construcție în general, de drumuri, există în deviziul general capitolul de ”lucrări neprevăzute” pentru că de multe ori te apuci să sapi și dai de tot felul de lucruri. Vreau să precizez că Primăria Petroșani nu a dat autorizație pentru niciun fel de construcție pe acel drum, nici autorizație de săpare. Sigur că se pot găsi soluții tehnice, am discutat cu constructorul, s-au și găsit de fapt soluțiile tehnice pentru a  putea să asfalteze și pe acea porțiune de 600 de metri, fără să se întrerupă alimentarea cu apă în acea zonă. A doua chestiune este legată de faptul că constructorul a rupt cablul de semnalizare la telescaunul nou, la TS4. La fel, am fost acuzați că noi am predat amplasamentul fără niciun fel de restricții. Cablul a fost rupt de 3 ori într-o zonă care este în afara amplasamentului drumului și a autorizației de construcție. Am luat legătura cu cei de la Strabag și săptămâna viitoare urmează să ne întâlnim și împreună să găsim o soluție astfel încât să remediem și această problemă și să putem relua funcționarea TS4. Tot în același registru, constructorul a rupt și cablul de alimentare cu curent electric, tot în afara amplasamentelor pe care noi le-am dat libere de sarcini. Se întâmplă în lucrările de construcții astfel de situații, dar să încerci să arunci vina pe primărie atunci când ceva nu merge, mie mi se pare cel puțin incorect din partea administratorului public”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Cert este că, dincolo de aceste probleme, inflamate desigur și de perioada electorală în care ne aflăm, atât CJH cât și Primăria Petroșani, atât Costel Avram cât și Tiberiu Iacob Ridzi, vor ca această investiție să fie finalizată cu succes cât mai repede posibil. Asta fie pentru a o putea bifa în programul electoral, fie pentru a da posibilitatea celor care vor să ajungă într-un mod facil în excepționalul sit turistic din Parâng în această toamnă.

Fotografii: Arhiva Exclusiv