Ministrul Fondurilor Europene dă asigurări că va susține Valea Jiului în implementarea programelor europene de dezvoltare locală

Home Economie Ministrul Fondurilor Europene dă asigurări că va susține Valea Jiului în implementarea programelor europene de dezvoltare locală
Ministrul Fondurilor Europene dă asigurări că va susține Valea Jiului în implementarea programelor europene de dezvoltare locală

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș a fost prezent marți, 8 septembrie, la Petroșani. Acesta a răspuns astfel invitației lansate de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi (candidat al PNL pentru un nou mandat de primar) de a participa la o întâlnire electorală cu candidații propuși de PNL pentru Primăriile din Valea Jiului și pentru Consiliul județean.

În același timp însă, primarul Tiberiu Iacob Ridzi este de părere că sprijinul Ministerului Fondurilor Europene va fui unul determinant în anii următori pentru această regiune, mai ales în contextul în care Valea Jiului are o șansă istorică de a se dezvolta cu fonduri europene destinate special zonelor miniere aflate în tranziție. ”Ministerul Fondurilor Europene este și trebuie să fie partenerul nostru, al administrațiilor publice locale din Valea Jiului, în acest proiect, care reprezintă cea mai mare șansă la dezvoltare pe care o avem după momentul restructurării activităților din sectorul minier. Ceea ce urmează să se întâmple din punct de vedere economic și social în Valea Jiului în următorii 7 ani depinde foarte mult de absorbția fondurilor europene, atât pe ceea ce înseamnă Planul Operațional Regional și crearea ITI în Valea Jiului, dar și pe Just Transition Funds, fonduri pentru tranziție justă în zonele carbonifere din Europa. România, prin Valea Jiului, dar și prin cele 6 județe intrate în total în acest program, va avea posibilitatea să acceseze bani europeni pentru a rezolva aceste decalaje și pentru a diminua efectele închiderii acestei industrii. Sunt 1,7 miliarde de euro pe care putem să îi atragem prin proiecte bine scrise, prin proiecte aplicate care să ducă la reconstrucția Văii Jiului”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani. 

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș a dat asigurări că MFE va fi acel partener de care comunitatea din Valea Jiului are nevoie în derularea programelor sale de dezvoltare și s-a declarat convins că îl va avea ca partener, în acest scop, la Petroșani, pe primarul liberal Tiberiu Iacob Ridzi. Ce este de făcut mai departe pentru ca nici județul Hunedoara să nu piardă șansa istorică, probabil unică pe care o are să se dezvolte cu ajutorul banilor europeni care schimbă vieți ?Simplu ! Cei din funcțiile de demnitate publică să fie IMPLICAȚI! Degeaba Ministerul Fondurilor Europene construiește mecanisme flexibile și cadre legislative dacă nu există interes real. Să fim sinceri și să recunoaștem că omul sfințește locul! Astăzi, cu oportunități financiare istorice, cu flexibilizarea și transparentizarea accesării acestora, cu presiunea enormă pe care românii o pun pe autorități pe măsură ce conștientizează că se poate și că banii europeni schimbă vieți, doar cine nu vrea, nu accesează bani europeni!”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

Întâlnirea ministrului Fondurilor Europene cu liderii PNL din Valea Jiului a avut loc la Muzeul Mineritului din Petroșani, obiectiv finalizat recent de autoritățile locale, cu fonduri de la Uniunea Europeană, obiectiv care a fost inaugurat pe 6 august 2020 în prezența Primului Ministru al României, Ludovic Orban. Ministrul Marcel Boloș s-a declarat încântat de ceea ce a văzut aici și, la final, a lăsat și câteva impresii în cartea de onoare a edificiului.

”Am ținut să vin în bazinul carbonifer românesc, Valea Jiului, pentru a marca simbolic 57 de ani de la moartea părintelui fondator al Uniunii Europene, Robert Schuman, pe 4 sept. 1963. Este un important arc peste timp: dacă atunci vorbeam despre Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, astăzi, în Valea Jiului, vorbim despre Fondul de Tranziție Justă, posibil datorită Comisiei Europene. Este vorba despre 1,776 miliarde miliarde de euro alocate pentru 6 județe care au nevoie de sprijin pentru trecerea la o economie conformă cu realitatea vremurilor noastre și cu România viitorului. Acest fond de tranziție, sau Just Transition Fund, cum este cunoscut publicului, reprezintă traducerea viziunii strategice unitare de la nivelul central al Ministerului Fondurilor Europene până la autoritățile locale și operatorii economici, implicând totodată și autoritățile județene într-un parteneriat din care românii beneficiază direct. Nu doar ca beneficiari direcți ai banilor europeni care schimbă vieți, ci și ca participanți implicați și responsabili care știu ce să ceară de la cei care îi reprezintă în funcțiile publice”, a mai spus ministrul Marcel Boloș la Petroșani.