Universitatea din Petroșani deschide noul an universitar pe 5 octombrie

Home Educație Universitatea din Petroșani deschide noul an universitar pe 5 octombrie
Universitatea din Petroșani deschide noul an universitar pe 5 octombrie

Oficial, noul an universitar a început în România pe 1 octombrie 2020. La Petroșani, debutul anului universitar 2020-2021 va avea loc luni, 5 octombrie când este programată și festivitatea de deschidere a anului universitar.

Evenimentul va fi marcat într-un mod inedit, ca urmare a măsurilor de protecție impuse de pandemia de coronavirus. Astfel, rectorul instituției academice din Valea Jiului, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu spune că deschiderea noului an universitar va fi marcată printr-un eveniment public cu participare restrânsă, care va avea loc în parcarea din fața sediului rectoratului (corpul A), de la ora 11,00. ”Festivitatea de deschidere a noului an universitar reprezintă un moment aparte pe care am considerat că trebuie să-l marcăm corespunzător. Sigur că măsurile de protecție generate de criza epidemiologică în care încă ne aflăm nu permit desfășurarea unui eveniment de amploare, pe măsura importanței acestuia și nu ne vom putea întâlni cu noii noștri studenți în aula mare, dar am decis să organizăm o festivitate, în mod special pentru boboci, în parcarea din fața sediului principal al Universității, așa cum am procedat și la finalul anului școlar precedent, pentru absolvenții noștri. Desigur, chiar dacă evenimentul se desfășoară în aer liber, vor exista și măsuri suplimentare de protecție, cum ar fi purtarea măștilor sanitare, respectarea distanțării sociale între participanți ș.a. Sperăm că vremea va fi de partea noastră, astfel încât noul an universitar de la Petroșani să poate debuta cu dreptul, cu această ceremonie așteptată în egală măsură de studenți și de cadrele universitare”, a declarat rectorul Sorin Mihai Radu.

De altfel, acesta a precizat că anul acesta și activitatea academică se va derula în condiții speciale, generate de pandemia de coronivirus. Rectorul Universității din Petroșani apreciază că asigurarea siguranței sănătății studenților și a cadrelor universitare este aspectul cel mai important care a fost luat în calcul la stabilirea modului în care se vor desfășura, cel puțin în acest an, activitățile didactice de la facultățile Universității din Petroșani. Senatul academic al Universității din Petroșani a stabilit două scenarii care vor fi urmate pentru activitatea academică din acest an.

  • Scenariul 1, care va fi aplicat în cazul în care numărul de infecții cu noul coronavirus se vor situa între 1 și 3 cazuri/1000 de locuitori, prevede că activitățile de curs și seminar se vor organiza on line, iar activitățile de laborator, lucrări practice și proiecte se vor organiza cu prezenţă fizică a cadrelor didactice și a studenților, cu respectarea tuturor normelor de protecţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor studenților/cursanților/cadrelor didactice cu virusul SARS-CoV-2.
  • Scenariul 2, care va fi aplicat în situația în care numărul de infecții cu noul coronavirus va fi mai mare de 3 cazuri/1000 de locuitori, caz în care se impune participarea tuturor studenților/cursanților la activități didactice exclusiv on-line.

”Deocamdată, pentru debutul noului an universitar de la Petroșani, având în vedere situația epidemiologică și recomandările Ministerului Educației și Cercetării, am decis să începem activitatea potrivit scenariului hibrid, în condiții de siguranță maximă, atât pentru studenți cât și pentru profesori. Suntem pregătiți pentru a susține cursurile online așa cum am făcut-o și în semestrul doi și ne propunem să realizăm doar anumite cursuri de laborator și seminarii în sistem față în față, dacă evident se impune acest lucru. Platforma educațională pe care am achiziționat-o anul acesta funcționează perfect, este asigurată și întreaga infrastructură IT necesară iar studenții noștri au, la rândul lor, mijloacele tehnice necesare pentru acest mod de desfășurare a activităților noastre didactice. Desigur, cu toții ne dorim să depășim cât mai repede problemele și riscurile pandemiei Covid-19 și să ne întoarcem în amfiteatre și laboratoare, la întâlnirile directe cu studenții. Tuturor, le doresc mult succes în noul an universitar”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin MIhai Radu, rectorul Universității din Petroșani.

Deschiderea noului an universitar în România a fost salutată și de președintele României, Klaus Iohannis. ”Marcăm astăzi începutul unui nou an universitar, fără îndoială, cel mai dificil din 1989 încoace. Regulile de distanțare socială necesare în contextul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19 îngreunează în mod evident desfășurarea cursurilor. Dragi studenți și profesori, sunt însă convins că veți găsi căile cele mai bune de a asigura atât calitatea actului educațional, cât și protejarea comunității academice de riscul contaminării cu noul coronavirus. Rolul educației universitare este esențial într-o societate democratică. Vă urez tuturor un an bun, plin de împliniri!”, a spus președintele Klaus Iohannis.