INCD-INSEMEX Petroșani achiziționează un poligon mobil pentru antrenamentul salvatorilor

Home Economie INCD-INSEMEX Petroșani achiziționează un poligon mobil pentru antrenamentul salvatorilor
INCD-INSEMEX Petroșani achiziționează un poligon mobil pentru antrenamentul salvatorilor

Așa cum am mai informat, INCD-INSEMEX Petroşani a demarat în urmă cu ceva timp procedura de achiziționare a unui poligon mobil pentru antrenamentul salvatorilor.

Poligonul mobil de antrenament va avea un caracter complex, această caracteristică fiind dată de faptul că în componența acestuia se vor regăsi echipamente fitness, spații închise cu tubulaturi, nișe, canal de gaze, etc. De asemenea, pe unele porțiuni ale poligonului de antrenament mobil vor fi create zone cu temperatură și umiditate ridicată, vizibilitate scăzută, fapt ce va permite pregătirea formațiilor de intervenție și salvare în condiții dificile, cât mai apropiate de condițiile reale ale unei intervenții.

Potrivit documentației tehnice elaborate de INSEMEX Petroșani, poligonul de antrenament mobil va fi compus din:

  • scara infinitului cu interfață pentru calculator, pe care salvatorii vor exersa urcatul pe o scară fără sfârșit care oferă posibilitatea de a măsura electronic viteza de deplasare;
  • bicicletă – ergometru cu interfață pentru calculator, la care programele de antrenament funcționează după principiul rezistentei independent de turație astfel încât frecvența de pedalare să poată fi aleasă în mod arbitrar;
  • bandă de alergare pentru testarea stării de solicitare, cu o viteză de deplasare reglabilă între 0,1 și 25 km / oră şi cu o înclinare variabilă între 0 și 30 %;
  • dispozitiv de impact cu interfață pentru calculator;
  • Stepper cu interfață pentru calculator;
  • traseu spații închise, construit din structură metalică, pe mai multe nivele sub forma unor celule interconectate astfel încât permit realizarea unui traseu de antrenament cu diferite
    grade de dificultate. Traseul de spații închise din cadrul poligonului mobil de antrenament este prevăzut cu senzori de presiune în pardoseală, astfel încât este monitorizată prezența salvatorilor pe traseul Poligonului.

Poligonul de antrenament în spații închise cuprinde 28 celule individuale interconectate între
ele, acestea fiind supraetajate pe 2 nivele, nivelul inferior – nivelul zero, cuprinde 14 celule și
nivelul superior – nivelul unu cuprinde 14 celule, rezultând o lungime a traseului de antrenament de 22 metri.

”Realizarea acestui poligon mobil de antrenament va conduce la dezvoltarea infrastructurii de
instruire practică a personalului de intervenție și salvare în medii toxice, explozive sau inflamabile,
fapt ce va permite efectuarea unor studii de cercetare având ca obiectiv final elaborarea și
implementarea unor proceduri de selecție si antrenament în poligonul mobil pentru formațiile de
intervenție și salvare pentru lucrul în spații închise atât în cadrul INCD INSEMEX Petroșani cat și la
stațiile de salvare din cadrul agenților economici”, spune dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD-INSEMEX Petroșani.

Acesta mai arată că în cadrul poligonului mobil vor putea fi create diferite scenarii de antrenament cu diverse grade de dificultate, ce permit simularea unor activităţi de intervenţie în spaţii limitate, orizontal şi vertical, mediu cu vizibilitate redusă, temperatură şi umiditate ridicată, etc., având drept finalitate pregătirea formațiilor de intervenție și salvare pentru situații apropiate de cele reale. De asemenea, poligonul mobil permite o abordare mai facilă a procesului de pregătire a personalului de intervenție și salvare, acesta putându-se desfășura la sediul beneficiarilor care în acest fel nu vor mai fi nevoiți să își indisponibilizeze personalul pe perioada pregătirii, cu toate beneficiile (logistică, financiare, etc) aferente. În plus, acest poligon conferă și posibilitatea monitorizării în permanență pe parcursul desfășurării antrenamentului, a parametrilor fiziologici ai salvatorilor (ritmul inimii, tensiunea arterială, cantitatea de oxigen din sânge, etc) cu ajutorul aparaturii din dotarea poligonului mobil.

”Utilizarea acestui poligon oferă o serie de beneficii de care se vor bucura și agenţii economici beneficiari ai activităţii de instruire – autorizare a personalului de intervenţie şi salvare în medii toxice / explozive / inflamabile, care prin utilizarea poligonului mobil, îşi vor asigura o creştere a stării de securitate şi sănătate în muncă, a capacităţii de intervenţie în caz de accidente, precum şi o protejare mai eficientă a patrimoniului susceptibil a fi distrus sau imobilizat de avarii sau accidente”, precizează managerul INSEMEX, dr. ing. George Artur Găman.

De precizat este și faptul că finanțarea achiziției poligonului mobil pentru antrenamentul salvatorilor este asigurată prin Programul Nucleu – EXTOX 2. Procedurile de licitație pentru achiziționarea acestui important obiectiv au fost finalizate, câștigătoare fiind desemnată o firmă de specialitate din Miercurea Ciuc.