Sărbătoare sub semnul restricțiilor, de 1 Decembrie, în județul Hunedoara

Home Stiri la zi Sărbătoare sub semnul restricțiilor, de 1 Decembrie, în județul Hunedoara
Sărbătoare sub semnul restricțiilor, de 1 Decembrie, în județul Hunedoara

Sărbătoarea Zilei Naționale a României a fost, anul acesta, mai tristă ca niciodată. Sub imperiul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, întâlnirea românilor cu istoria a fost în acest an doar una virtuală. Cetatea Unirii – Alba Iulia, dar și Capitala României Mari, reședința județului Hunedoara sau localitățile din Valea Jiului au marcat, doar prin ceremonii restrânse Ziua Națională a României.

La Deva, locul obișnuitei parade de 1 Decembrie a fost luat de o scurtă solemnitate publică, ce a avut loc în Piața Tricolorului din centrul localității, fără public, în prezența câtorva dintre oficialitățile județului. Atât în mesajul rostit de la microfonul evenimentului de către prefectul județului Hunedoara – Călin Petru Marian, de președintele Consiliului județean Hunedoara – Laurențiu Nistor și de primarul municipiului Deva, Florin Oancea a fost reliefată nu doar jertfa înaintașilor care au dus la bun sfârșit actul Marii Uniri, ci și războiul pe care generația de astăzi îl duce cu acest inamic invizibil, dar atât de periculos, care este Covid-19.

”Traversăm vremuri complicate și încărcate de probleme pe care trebuie să le rezolvăm. De noi toți depinde ca această perioadă, a unor provocări care nu s-au mai întâlnit în istoria recentă, să fie cât mai scurtă. Uniți și bună înțelegere vom reuși să izbândim. Acest lucru se va întâmpla, dar depinde de noi modul în care istoria va consemna acțiunile noastre prin care, acum, luptăm împreună pentru a reveni la o viață normală. Avem o țară, o datorie și o misiune de îndeplinit!” a spus, în discursul său, prefectul Călin Petru Marian.

„Anul acesta, mai mult ca oricând, avem nevoie de speranță, solidaritate și de unitate. Niciodată 1 Decembrie nu a fost mai trist ca acum, când ne luptăm cu un dușman invizibil, cu acest virus, care ne obligă să stăm la distanță unii de alții, dar ne și responsabilizează: să fim mult mai atenți cu cei de lângă noi, să-i protejăm pe cei dragi!”, a arătat, la rându-i, în discursul său, președintele CJH, Laurențiu Nistor.

Ceremonia dedicată Zilei Naționale a României în reședința județului Hunedoara a mai cuprins un scurt Te Deum oficiat de Prea Sfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și de momentul onorului la drapel, dar de plutoanele de militari, jandarmi, polițiști și pompieri.