Cartea ”Nu trageți, sunt reporter !” semnată de Mihai Barbu a fost desemnată cartea anului 2020 de Filiala Hunedoara-Alba a Uniunii Scriitorilor

Home Cultură Cartea ”Nu trageți, sunt reporter !” semnată de Mihai Barbu a fost desemnată cartea anului 2020 de Filiala Hunedoara-Alba a Uniunii Scriitorilor
Cartea ”Nu trageți, sunt reporter !” semnată de Mihai Barbu a fost desemnată cartea anului 2020 de Filiala Hunedoara-Alba a Uniunii Scriitorilor

De curând, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România a premiat, prin intermediul revistei de cultură ”Discobolul” din Alba Iulia scriitorii din cele două județe a căror activitate literară s-a făcut remarcată în cursul anului 2020. Între laureații Premiilor USR-Filiala Alba-Hunedoara se numără și scriitorul, profesorul și jurnalistul Mihai Barbu. Acestuia i-a fost conferit un premiu special pentru eseu, împreună cu premiul care desemnează Cartea Anului 2020.

Mihai Barbu a primit distincția pentru volumul său de reportaj intitulat ”Nu trageți, sunt reporter !” (Editura Autograf Craiova, 2019, format B5, 410 pagini), un volum în care sunt reunite o seamă de reportaje ce pun în valoare calitățile jurnalistice ale apreciatului om de litere din Valea Jiului. Despre acest volum, scriitorul Ioan Lascu exprima în revista ”Convorbiri literare”, următoarele considerații critice: ”Mihai Barbu este un scriitor care nu se dezminte: ca talent, ca spirit, ca informație, susținute de o efervescență bine temperată a pasiunii de a investiga, de a afla, de a depune mărturie personală. Omul viu și istoria locală și a unei țări întregi, competențele scrisului, literatura și cultura în genere, amintirile personale și rememorările unor interlocutori neaoși sau cultivați, se întrepătrund cu texte complexe și complicate care trec prin reportaj, interviu și memorialistică.” (”Convorbiri literare nr. 4/256-2000).

Premiul conferit scriitorului Mihai Barbu pentru volumul său ””Nu trageți, sunt reporter !” vine să încununeze o bogată serie publicistică semnată de acest veritabil om de cultură al Văii Jiului, a cărui carieră s-a împletit într-un chip firesc, armonios dar din păcate prea puțin observat în spațiul public. Pentru cei care nu-l cunosc suficient de bine, amintim aici că Mihai Barbu a fost vreme de aproape un deceniu redactor, publicist, comentator și, mai apoi redactor șef al cotidianului local ”Matinal” (perioadă în care am avut la rândul meu bucuria de a-i fi novice coleg de redacție). După această aventură jurnalistă, așa cum chiar el o consideră, Mihai Barbu s-a dedicat literelor pe alte paliere profesionale, fiind profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ”Carmen Sylva” din Petroșani (unde, pentru o perioadă, a fost chiar și director). În plan literar, Mihai Barbu s-a remarcat ca fiind, alături de fratele său Ion Barbu, unul dintre susținătorii identității culturale a marelui scriitor petrilean Ion Dezideriu Sîrbu, acestuia dedicându-i inclusiv teza sa de doctorat în filologie, susținută la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Mihai Barbu este membru al Uniunii Scriitorilor din România și, în ultimii ani, și-a testat și veleitățile în materie de politică, fiind consilier local la Petroșani din partea ALDE și vicepreședinte al Organizației județene Hunedoara a Partidului Ecologist Român.

Alături de Mihai Barbu, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România a acordat și o serie de alte distincții, ca urmare a evaluării activității editoriale și a colaborării membrilor acestei comunități culturale, cu creații originale, la revista ”Discobolul”, premii care au revenit următorilor scriitori:

  • Premiul pentru întreaga creație – Dumitru Augustin Doman;
  • Premiul pentru proză scurtă – Ladislau Daradici;
  • Premiul pentru originalitate – Virgil Todeasă;
  • Premiul pentru poezie – Mihai Pascaru;
  • Premiul pentru critică literară – Rodica Gabriela-Chira;
  • Premiul pentru eseu – Ironim Munteanu.

Criteriile pe baza cărora au fost acordate aceste distincții au avut în vedere: activitatea îndelungată a scriitorului, performanțele obținute de-a lungul anilor; promovarea revistei la nivel național și internațional și promovarea valorilor culturale locale și naționale. Juriul care a evaluat aceste criterii și a stabilit premiile pentru anul 2020 a fost format din doi membri ai Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, respective Cornel Nistea în calitate de președinte al juriului și Aurel Pantea în calitate de membru și un reprezentant al revistei Discobolul, respectiv Petronela Pașca în calitate de membru.

”Anul acesta, pentru mine, Moș Nicolae a venit mai repede și a fost extrem de generos: ”Nu trageți, sunt reporter !”, cartea pe care am publicat-o în 2019 la Editura Autograf Craiova, a fost aleasă Cartea anului de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara. E o alegere care mă onorează și mă obligă…”, a declarat Mihai Barbu.

Evident, distincția conferită scriitorului Mihai Barbu onorează întreaga comunitate culturală a Văii Jiului. Felicitări, maestre Mihai Barbu !