Președintele Klaus Iohannis sugerează cine va face viitorul Guvern

Home Politică Președintele Klaus Iohannis sugerează cine va face viitorul Guvern
Președintele Klaus Iohannis sugerează cine va face viitorul Guvern

În prima sa declarație publică de după aflarea rezultatelor scrutinului electoral din 6 decembrie 2020, Președintele României Klaus Iohannis și-a asumat o parte din insuccesul acestui scrutin, considerând că, în ceea ce privește prezența la vot a cetățenilor, cea mai slabă din România postcomunistă, trebuie să dea de gândit întregii clase politice. ”Trebuie să fim foarte sinceri – participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți, de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate. Este important ca noi, toți politicienii, să vedem aceste lucruri, să le analizăm și să venim în întâmpinarea cetățenilor care nu au mers la vot din varii motive”, a spus Președintele Klaus Iohannis.

Acesta a remarcat însă că rezultatele provizorii ale alegerilor parlamentare arată că partidele de centru-dreapta au obținut împreună peste 50% dintre voturile valabil exprimate, în timp ce PSD a scăzut, de la 45%, cât obținuse în 2016, la 29%. ”În acest fel, PSD poate, în sfârșit, să rămână în afara deciziei politice”, consideră Președintele României.

Acesta a mai precizat că se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern. ”Peste câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România”, a mai spus Klaus Iohannis.