Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu ales în Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Vest

Home Administrație Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu ales în Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Vest
Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu ales în Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Vest

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu a fost desemnat de colegii primari din cele 7 orașe ale județului Hunedoara să reprezinte interesele acestor în cadrul noii structuri de conducere a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Vest, organismul de conducere constituit la nivelul Agenției de Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) cu sediul la Timișoara.

Noul Consiliul Director al ADR VEST are 16 membri aleși din cele patru județe din aria de responsabilitate a agenției, respectiv Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Acesta va fi condus în primul an de către președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Marinel Cionca-Arghir. De asemenea, în rândul membrilor Comitetului Director se va afla și primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, care va reprezenta cele 7 municipii din județul Hunedoara, dar și primarul comunei Totești, Tiberiu Pasconi, care va reprezenta comunele hunedorene în acest organism de decizie.

”Sunt onorat de decizia colegilor primari din orașele județului Hunedoara care m-au ales să fac parte din structura de conducere a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Vest, care este instituția care hotărăște asupra viitoarelor proiecte Europene care se vor derula în regiunea noastră pe Programul Operațional Regional (POR). Desigur, faptul că la nivelul orașului Uricani, am reușit să accesăm, în anii anteriori, foarte multe proiecte europene sau poate faptul că derulăm și în prezent proiecte finanțate din fonduri europene, dar și experiența pe care am acumulat-o în această direcție, au constituit elemente decisive pentru colegii mei, care m-au desemnat în această calitate, conferindu-mi o misiune onorantă, dar extrem de dificilă. Este evident pentru noi toți că, în anii următori, ne așteaptă probleme majore care vor urma crizei sanitare, iar în contextul unei deja iminente crize economice, accesarea de fonduri europene pentru investiții publice de dezvoltare va fi esențială pentru toate localitățile din Europa. În ceea ce privește orașul Uricani, vreau să-i asigur pe cetățeni că suntem pregătiți cu o seamă de proiecte pentru care așteptăm doar deschiderea axelor de finanțare pentru a le depune și a obține banii europeni pentru implementarea lor. Suntem de asemenea pregătiți pentru a aplica la axele de finanțare care vor fi disponibile în cadrul schemei speciale de ajutor financiar european destinate zonelor miniere aflate în tranziție”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

În cadrul primei ședințe de lucru a noului Consiliu Director al ADR VEST, care a avut loc zilele trecute la Arad, directorul agenției, Sorin Maxim a prezentat și noile domenii de finanțare în cadrul „Planului Național de Relansare și Reziliență”, care are un buget de 33 miliarde de euro, cât și „Fondul de Tranziție Justă”, cu un buget de 2,139 miliarde euro. Aceste fonduri europene vor sprijini activități din următoarele domenii: rutier, feroviar, infrastructură de apă și apă uzată, ecologizare zone miniere și siderurgice, rețele electrice de transport, reabilitare termică clădiri de locuit, clădiri publice și clădiri monument istoric, mobilitate urbană, sănătate, educație, cercetare și inovare, dezvoltarea spiritului antreprenorial, energie curată cu emisii reduse, reducerea poluării, creșterea nivelului de ocupare a forței de muncă, asistență tehnică pentru pregătirea, implementarea, monitorizarea și controlul proiectelor.

Conform Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, Art. 9, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest elaborează strategia, planul și programele de dezvoltare regionale, ulterior propunând spre aprobare Consiliului pentru Dezvoltare Regională aceste documente strategice. Planul pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest 2021-2027 (PDR Vest) reprezintă principalul instrument care orientează dezvoltarea pe termen mediu și lung a Regiunii Vest și baza strategică pentru fundamentarea investițiilor UE în regiune pentru perioada viitoare de programare.