Noi soluții pentru asigurarea apei potabile în perioadele de avarie, implementate de Apa Serv Valea Jiului

Home Economie Noi soluții pentru asigurarea apei potabile în perioadele de avarie, implementate de Apa Serv Valea Jiului
Noi soluții pentru asigurarea apei potabile în perioadele de avarie, implementate de Apa Serv Valea Jiului

Până când visul nostru ca sistemul de alimentare cu apă potabilă al Văii Jiului să devină un perpetuum mobile, iar apa din izvoarele de munte să curgă așa, pur și simplu, direct la robinetele din casele noastre, trebuie să acceptăm realitatea faptului că pentru garantarea acestui important serviciu de utilitate publică se ocupă angajați ai Apa Serv Valea Jiului. Iar directorul acestei companii, ing. Cristian Ionică, dă asigurări că subordonații săi fac tot ceea ce este omenește posibil pentru ca dezideratul firmei pe care o conduce este acela de a asigura apă potabilă pentru toată Valea Jiului, 24 de ore din 24.

Evident, cu un sistem public de distribuție a apei potabile alcătuit încă majoritar dintr-o infrastructură veche de mai bine de o jumătate de secol, în ciuda investițiilor europene realizate de Apa Serv Valea Jiului în ultimul deceniu pentru a schimba această stare de lucruri, deseori apar probleme, avarii, pentru soluționarea cărora e nevoie de aplicarea unor restricții temporare în furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă. Chiar și așa, potrivit directorului general al Apa Serv, se fac eforturi considerabile pentru ca aceste situații să afecteze cât mai puțin posibil abonații companiei și se caută permanent noi soluții pentru a reduce disconfortul creat de posibile restricții în alimentarea cu apă potabilă. ”Una dintre aceste soluții a constat și în achiziționarea unor sisteme de alimentare cu apă din rezervoare mobile care urmează să fie utilizate pentru asigurarea apei la unități de învățământ, cabinete medicale, instituții, societăți comerciale etc. pe perioada în care se efectuează lucrări de remediere a avariilor apărute în rețeaua de alimentare cu apă. Am achiziționat trei astfel de sisteme mobile, dotate cu câte un rezervor de apă de un metru cub, care poate asigura furnizarea apei pentru o școală, spre exemplu, în condiții normale de utilizare, pentru o perioadă de circa 5 ore, atunci când apare o avarie pe rețeaua de alimentare ce presupune aplicarea unor restricții. Cele 3 rezervoare mobile pot fi transportate peste tot în Valea Jiului, astfel încât să putem asigura apa potabilă în diverse instituții publice sau private, acolo unde necesar acest lucru, până la remedierea avariilor de pe rețeaua principală de alimentare”, spune Cristian Ionică.

Principiul de funcționare al unei astfel de instalații este unul cât se poate de simplu și de eficient. Șeful Serviciului Exploatare al Apa Serv Valea Jiului, ing. Valentin Necula, explică: ”Remorca pe care este montată instalația este transportată în apropierea obiectivului care trebuie alimentat cu apă potabilă pe timpul unor avarii la rețeaua principală, să spunem în apropierea unei școli. În rezervor este introdusă o cantitate de 1 mc de apă potabilă. Acest rezervor se conectează la rețeaua de apă a școlii, direct din căminul principal de măsurare printr-un racord, iar cu ajutorul hidroforului de pe platforma mobilă este pompată apa direct în rețeaua de alimentare a școlii. Instalația este alimentată cu energie electrică de la o priză iar, dacă acest lucru nu este posibil, atunci avem pe platformă inclusiv un generator pe benzină care asigură funcționarea acesteia. Important de precizat este că, deși acest rezervor are o autonomie de 5 ore, în situațiile în care remedierea avariei depășește acest interval de timp, rezervorul poate fi realimentat cu ajutorul cisternei mobile care se află de asemenea în dotarea Apa Serv.”

Directorul general al companiei de apă din Valea Jiului spune că achiziționarea acestor instalații a devenit necesară după ce, în cursul acestui an, s-a înregistrat un număr mare de avarii pe rețelele de alimentare cu apă potabilă în toată Valea Jiului. ”Anul acesta am reușit să achiziționăm 3 astfel de instalații, iar pentru anul viitor ne dorim să mai achiziționăm alte 3, astfel încât fiecare localitate din Valea Jiului să dispună de această soluție de rezervă pentru asigurarea apei potabile, în mod special în locurile cu o aglomerare mare de oameni, chiar și pe perioada în care se efectuează lucrări de remediere a problemelor care apar pe rețelele principale de alimentare. Sigur că noi ne dorim ca numărul de avarii să fie unul cât mai mic și din acest motiv am investit și investim fonduri semnificative, în principal din surse financiare europene, pentru modernizarea rețelelor de alimentare cu apă potabilă. Însă acest proces este unul de durată, cu o valoare foarte mare, care nu poate fi implementat decât în etape, iar până la finalizarea integrală a acestor investiții și chiar și după aceea, în mod independent de voința noastră, apar și vor mai apărea avarii și restricții. Important este să găsim soluții pentru ca aceste probleme să afecteze cât mai puțin posibil consumatorii și beneficiarii noștri și ne străduim permanent să găsim astfel de soluții și, precum vedeți, să le și implementăm”, a mai precizat ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.