Vestea muzicală a Crăciunului cu ”Dalbă colindă” din ”Glasuri de Argint”

Home Stiri la zi Vestea muzicală a Crăciunului cu ”Dalbă colindă” din ”Glasuri de Argint”
Vestea muzicală a Crăciunului cu ”Dalbă colindă” din ”Glasuri de Argint”

An de an, în luna decembrie, copiii talentați ai profesorului de canto Ileana Berki, ce împreună compun talentatul grup muzical ”Glasuri de Argint” erau invitați să colinde de-a lungul și de-a latul Văii Jiului, la instituții și case de oameni pregătiți să-i asculte și, astfel, să intre în magia celor mai frumoase sărbători de peste an.

Anul acesta din păcate lucrurile sunt ceva mai complicate, restricțiile impuse de autorități pe fondul pandemiei de coronavirus punând o dureroasă barieră între tinerii artiști și primitoarele gazde. Cu toate acestea, elevii Ileanei Berki s-au mobilizat și au reușit să înregistreze o frumoasă colindă, sub bagheta ”veteranilor” grupului, cantautorii Sergiu Pârvulescu și Luca Bălăiță. Aceștia au fost, la final de an 2020, profesori și îndrumători ai mai tinerilor lor colegi din grupul ”Glasuri de argint”, împreună cu care au realizat un nou, dar la fel de emoționant colind, intitulat ”Dalbă colindă”.

”Istoria acestui colind este una absolut fabuloasă. Aceasta colindă înregistrată la studioul domnului Paul Mălăianu din Sadu este o bijuterie muzicală lucrata de copii. Este dirijată, coordonată, aranjată exclusiv de copii. Atunci când am plecat în străinătate după ce am cerut sfatul lui Dumnezeu, am hotărât împreună cu părinții copiilor ca profesorul acestora să fie, mai departe, Sergiu Pârvulescu (tot un glas de argint, cantautor de muzica folk și elev la Liceul de Artă din Deva) asistat de Luca Bălăiță, un alt glas de argint cu mare talent în ascultare, în predare și în  răbdare. Instrumentația pe ukulele și chitări este făcută și ea tot de aceste glasuri de argint. Sunt atât de mândră de ei ți îi mulțumesc în fiecare zi cerului pentru că mi-a dat ocazia să lucrez cu acești copii minunați”, spune profesorul Ileana Berki.

Dincolo însă de mândria și bucuria de a-și vedea elevii uniți în jurul acestei minunate pasiuni care este muzica, Ileana Berki spune că vede și simte acum tristețea din inimile lor, gândindu-se la anii trecuți, cu bucuriile timpului petrecut împreună la sfânta Sărbătoare de Crăciun. ”Noi, în fiecare an, după festivalul nostru de suflet ”Brăduțul de argint”, obișnuiam să ne adunăm la mine acasă,  unde aveam pregătită masa de Crăciun, tortul Brăduțului de argint și unde, colindând împreună cu copiii, împodobeau bradul… bradul de argint. În tot acest timp, părinții forfoteau de zor la bucătărie, pregătind masa festivă în timp ce glasurile de argint își căutau globurile, pentru că la noi fiecare din copii are un glob argintiu pe care este înscris anul și încă un singur cuvânt sau o singură figurină, care îi reprezintă. Sunt amintiri care mă răscolesc și sper că în viitor, dar cât de curând să le pot da globurile pentru ”Update” și sunt extrem de curioasă ce cuvânt vor scrie pe ele pentru acest an 2020. Cert este că globurile vor fi mereu aici, la mine acasă și la mine în suflet, iar ele vor merge fiecare la casa lui doar atunci când eu voi pleca…”, mai spune, cu nostalgie, Ileana Berki.

Din nefericire, ”Glasurile de argint” nu vă vor bate în acest an la ușă, însă dacă doriți să-i primiți cu colinda, puteți face acest lucru la un simplu click distanță, accesând cadoul de iarnă al acestor copii frumoși și talentați, direct de pe Internet, urmând linkul următor de pe You Tube:

Felicitări, ”Glasuri de argint” ! Și mulțumiri pentru frumosul vostru colind.