Marți, 22 decembrie 2020, în parcul „I. C. Brătianu” din municipiul Deva, a avut loc, așa cum se întâmplă în fiecare an, în această zi, ceremonialul public organizat cu prilejul sărbătoririi Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății și comemorării Eroilor Martiri căzuți pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989.
La eveniment, alături de mai mulți revoluționari deveni au participat prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian, primarul municipiului Deva, Florin Nicolae Oancea, alte oficialități Consiliul Județean Hunedoara a fost reprezentat la acest important eveniment de către consilierul județean Alin Țambă, care exercită temporar atribuțiile președintelui. Acesta a dat citire Mesajului Președintelui și a depus, în numele instituției, o coroană de flori cu lentă tricoloră la Monumentul Eroilor Martiri. ”Dorinţa de libertate, atât de puternic simțită de către cei pe care astăzi îi comemorăm, a fost mai puternică decât teama faţă de un regim totalitar. Eroilor martiri le datorăm respectul și recunoștința noastră pentru că au avut curajul să schimbe destinul întregii națiuni. Nu avem voie și nu avem dreptul să îi uităm, indiferent de greutăţile prezentului sau de provocările viitorului. Ne înclinăm cu recunoștință în fața mormintelor eroilor martiri și îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i odihnească în Împărăția Sa. Nu este însă suficient să-i omagiem pe cei care și-au dat viața pentru libertate, pentru ca noi și copiii noștri să avem parte de un viitor mai bun. Avem obligația de a dovedi, prin tot ceea ce întreprindem fiecare în domeniul său de activitate, că sacrificiul lor nu a fost în zadar. Doar așa le putem cinsti memoria cu adevărat: luptând în fiecare zi pentru valorile naționale, adevăr, solidaritate și dreptate, punând mai presus de orice interesul cetățeanului”, a transmis în mesajul său Laurențiu Nistor, președintele CJH.
La rândul său, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian a evidențiat faptul că românii au ales în decembrie 1989 un drum care a însemnat punctul de plecare și un fundament solid pentru respectarea drepturilor omului, libertate de expresie și democrație în adevăratul sens al cuvântului. Acesta și-a amintit că la momentul Revoluției din 1989 avea puțin peste 18 ani, dar a simțit că trăiesc momente importante pentru viitorul său și al întregii națiuni. ”Am crezut în victorie și am aflat cât de puternici sunt românii atunci când sunt uniți și au un crez comun. Sunt convins că și dumneavoastră, cei care ați trăit acele zile cu emoție și speranță, ați crezut în schimbarea de care aveam nevoie atât de mult… Anii au trecut cu repeziciune. Nu avem voie să-i dezamăgim pe eroii din 1989. Familiile lor au dreptul să ne judece. Au dreptul să ne ceară să ne facem datoria fiecare dintre noi, în fiecare zi, pentru ca valorile pentru care s-au sacrificat cei dragi, să rămână pentru totdeauna în „felul de a fi” al poporului român. România de astăzi, atașată valorilor democrației, este un bun câștigat cu suferința și jertfa eroilor și martirilor, a tuturor celor care au știut și au avut curajul să spună NU regimului dictatorial. Au dovedit faptul că dorința de libertate, solidaritatea, speranța, nu pot fi ucise de gloanțe”, a spus, în alocuțiunea sa, prefectul Călin Petru Marian.
Primarul municipiului Deva, Florin Oancea a reamintit că peste 1.100 de români au fost executaţi cu sânge rece, în Decembrie 1989 – copii şi tineri, femei şi bărbaţi, ieşiţi în calea libertăţii cu mâinile goale și a chemat românii să onoreze în veci memoria acestor eroi. ”În Decembrie ’89, comunismul s-a prăbuşit aşa cum a ajuns la putere – prin crime şi prin abuzuri. De-atunci, la fiecare sfârşit de an, românii îşi pomenesc eroii martiri. Lacrimile şi ceara lumânărilor curg în locurile unde au murit cerând libertate. Decembrie 1989 ne-a luat oameni dragi, dar ne-a dat, în schimb, tot ce avem astăzi. Au trecut 31 de ani de durere pentru cei care ne-au plătit libertatea cu viaţa unui părinte, cu viaţa unui fiu sau a unui prieten. Urmaşii celor ucişi continuă să ducă mai departe istoria şi toţi suntem datori să facem la fel. Suntem datori să ne amintim, în fiecare an, în fiecare zi, de eroii lui Decembrie ’89: peste 1.100 de români care au avut un chip şi un nume! Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toţi cei care au murit în locul nostru, pentru ca noi să putem trăi liberi în locul lor!”, a spus Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
În acest an, ceremonialul de la Monumentul Eroilor Revoluției din Deva s-a desfășurat fără public, cu un număr limitat de persoane și cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemie.
În Valea Jiului, din aceleași considerente, nu au putut avea loc în acest an, evenimente dedicate marcării Zilei Revoluției Românie. Însă oamenii, îndeosebi cei din municipiul Lupeni, nu pot uita de jertfa tinerilor Gociu Nicușor și Lukacs Jeno Tibi, cei doi tineri din Lupeni care și-au pierdut viața în Decembrie 1989, în toiul luptelor de la București, unde au mers pentru a apăra, la rândul lor, idealurile generației revoluționare dar și pentru a duce medicamente pentru cei răniți în Capitală. Gociu Nicușor a fost împușcat pe 22 decembrie 1989, în fața Academiei Militare, iar Lukacs Jeno Tibi, împușcat tot pe 22 Decembrie 1989, în zona Televiziunii Românie, a murit pe 31 decembrie, la Spitalul de Urgență din București. Rămășițele pământești ale celor doi eroi au fost înmormântate acasă, la Lupeni, în Cimitirul Eroilor din centrul localității, acolo unde cei care nu i-au uitat, vin să le depună flori pe crucile mormintelor.