Două piese ale dramaturgului Valeriu Butulescu au adus Premii UNITEM teatrului din Cahul

Home Cultură Două piese ale dramaturgului Valeriu Butulescu au adus Premii UNITEM teatrului din Cahul
Două piese ale dramaturgului Valeriu Butulescu au adus Premii UNITEM teatrului din Cahul
Piesele din dramaturgia maestrului Valeriu Butulescu din Valea Jiului s-au bucurat, de-a lungul timpului, nu doar de aprecieri binemeritate din partea iubitorilor Thaliei, ci și de numeroase premii atribuite atât direct autorului, cât și membrilor trupelor de teatru care le-au pus în scenă. Se vede treaba că piesele de teatru ale acestuia continuă să se bucure de succes în lumea teatrului profesionist, cea mai recentă confirmare venind chiar în aceste zile din Republica Moldova.
După o atentă vizionare a tuturor spectacolelor în teatrele profesioniste, inclusiv la Radio și TV, din Republica Moldova montate de la 1 februarie 2019 până în prezent și o jurizare minuțioasă sub bagheta actorului Nicolae Darie de la Teatrul Național „M.Eminescu” din Chișinău, Artist al Poporului, care a prezidat anul acesta juriul Premiilor UNITEM (echivalentul în Basarabia al Premiilor UNITER din România), două din piesele puse în scenă de echipa Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, au cules lauri ai acestei competiții a profesioniștilor teatrului moldovean.
Astfel, UNITEM a premiat la categoria ”Cel mai valoros debut”, prestația actriței Maria Ciobănică, pentru rolul Venera din spectacolul „Insula Femeilor ” de Valeriu Butulescu, regia Gheorghe Mândru, spectacol pus în scenă de Teatrul Muzical Dramatic „B.P.Hașdeu” din Cahul. Un alk doilea premiu UNITEM i-a adus actorului Ion Furnică premiul pentru ”Cel mai bun rol secundar masculin”, pentru rolul Bărbatul din spectacolul „Herghelia sau Forța imaginației”, de Valeriu Butulescu, regia Gheorghe Mândru, spectacol prezentat de Teatrul Muzical Dramatic „B.P.Hașdeu” din Cahul;
”Anul trecut, două din piesele mele de teatru (Insula femeilor şi Herghelia) au fost jucate pe scene din Republica Moldova, montate de regizorul Gheorghe Mandru de la Teatrul „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul. Pentru aceste spectacole, realizatorii lor au obţinut încă din primăvară mai multe nominalizări din partea Uniunii Teatrale din Moldova. Aflu cu bucurie că două dintre ele au fost transformate în PREMII UNITEM! Câte unul pentru fiecare piesă! Sunt onorat ! Mulțumiri și felicitări, premianților și întregii echipe de la teatrul din Cahul”, a declarat Valeriu Butulescu.
Gala Premiilor UNITEM – 2020, ediția a XIX- a, a avut loc în luna decembrie, ceremonia fiind însă doar una online. În cadrul premiilor UNITEM au fost acordate 16 premii.