Liberalii hunedoreni dau explicații în ”falsul scandal din învățământul hunedorean”

Home Politică Liberalii hunedoreni dau explicații în ”falsul scandal din învățământul hunedorean”
Liberalii hunedoreni dau explicații în ”falsul scandal din învățământul hunedorean”

După ce schimbarea din funcție a mai multor conducători de instituții de învățământ operate de ISJ Hunedoara la acest început de an a generat un scandal de proporții, ale cărui ecouri au ajuns inclusiv în Parlamentul European, Organizația județeană a PNL Hunedoara a venit în cursul zilei de 12 ianuarie 2021 cu o serie de explicații lămuritoare față de ceea ce liberalii consideră a fi ”falsul scandal din învățământul hunedorean”.

Liberalii hunedoreni apreciază, într-un comunicat primit remis presei, că PSD Hunedoara încearcă, în stilul deja caracteristic, să creeze un nou scandal, de data aceasta pe tema schimbării conducerilor unor instituții de învățământ din județ, acolo unde mandatele directorilor expiraseră. ”Printr-o serie de comunicate de presă, scrisori deschise și luări de poziție ale liderilor PSD Hunedoara  se încearcă acreditarea falsei teme că ar fi fost operate modificări în structura de vârf a unităților școlare ”din pix” de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, fără nicio procedură și, mai ales, în afara cadrului legal”, se arată în comunicatul PNL Hunedoara.

Reprezentanții Organizației județene PNL Hunedoara apreciază că, de fapt, s-au creat și respectat toate procedurile, iar directorii proaspăt numiți în conducerea unităților de învățământ sunt de fapt INTERIMARI, până la organizarea concursurilor pe post.

Astfel, PNL Hunedoara explică faptul că la data de 9 ianuarie 202 s-au vacantat 102 posturi în structura de conducere a unităților școlare din județ, prin expirarea mandatelor directorilor aflați în funcție. Printr-o evaluare a CV-urilor și scrisorilor de intenție, în baza unei proceduri a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, 70 dintre foștii directori (numiți de PSD!) au fost RECONFIRMAȚI în funcție, prin detașare până în data de 31 august 2021 sau până la data organizării concursului pe post.  Din cele 32 de posturi rămase neocupate, în 9 dintre cazuri foștii directori nu și-au mai exprimat intenția de a-și continua activitatea și nu au depus solicitări în acest sens. De asemenea, în 6 cazuri, foștii directori au solicitat direcțiunea în alte unități decât în cele care erau titulari. Tot în cadrul celor 32 de posturi la care facem referire, 4 solicitări au fost înaintate de cadre didactice care nu fac parte din Corpul Național de Experți în Management Educațional (CNEME), însă  nu au existat și alte solicitări, iar școlile nu puteau fi lăsate fără conducere. Și tot în cadrul celor 32 de posturi, 5 cadre didactice care nu sunt în CNEME au acumulat un punctaj superior față de cei înscriși în corpul experților, fiind aplicate reglementările legale, respectiv art.27 alin ( 4) din Ordinul Ministrului 3969 / 2017. Rezultatele finale ale selecției au fost validate în ședința Consiliului de Administrație al ISJ Hunedoara din data de 7 ianuarie 2021 și afișate pe Forumul ISJ Hunedoara.

”Ca atare, temele de discuție lansate în ultimele zile de reprezentanții PSD sunt în totalitate false și nu există nici un ”haos” în învățământul hunedorean, așa cum încearcă social – democrații, să acrediteze, prin diferite canale de comunicare, ideea. Partidul Național Liberal și actuala coaliție de guvernământ rămâne, așa cum a promis încă de la învestitură, garantul legalității și transparenței administrative, iar educația reprezintă unul dintre domeniile care trebuie reformat cu prioritate, astfel încât să putem vorbi în cel mai scurt timp despre competență și performanțe educaționale”, se mai arată în comunicatul reprezentanților PNL Hunedoara.