Premiul Exclusiv de Excelență pentru reprezentare culturală internațională – FRANCISC NEMETH

Home Cultură Premiul Exclusiv de Excelență pentru reprezentare culturală internațională – FRANCISC NEMETH
Premiul Exclusiv de Excelență pentru reprezentare culturală internațională – FRANCISC NEMETH

Cu o carieră de 45 de ani în domeniul artei fotografice, dar în același timp cu o energie demnă de invidiat cu care a fost prezent și în acest atât de complex an 2020 pe simezele marilor saloane de artă fotografică ale lumii, vulcăneanul Francisc Nemeth (membru de onoare al Asociației Internaționale de Artă Fotografică) se dovedește a fi un veritabil ambasador al Văii Jiului și al României pe scena culturală mondială.

Cu o astfel de ”carte de vizită” nu ne mirăm de ce maestrul Nemeth s-a numărat printre cei 200 de artiști fotografi de pe tot globul invitat la expoziția universală ”Arte&Virtus pentru a învinge Covid-19” organizată la Milano (Italia), la mijlocul anului trecut. Așa cum nu ne mirăm de faptul că, în același an 2020, lucrările apreciatului artist fotograf au fost expuse la selecte saloane internaționale și expoziții din România, Africa de Sud, Belarus, Ucraina, Azerdbaijan, Serbia sau Bangladesh.

În concluzie, dacă distinsul profesor universitar dr. Dorel Găină, decanul Institutului de Artă din Cluj spunea la un vernisaj expozițional că ”fotografiile lui Francisc Nemeth exprimă optimism și parcă zâmbesc, chiar și atunci când înfățișează un moment trist, exprimând speranță”, nu poate fi, pentru noi decât o onorantă concluzie a unui an 2020 pentru maestrul Nemeth aceea că este titular de drept al Premiului Exclusiv pentru reprezentare culturală internațională.

Foto: Ionică Merișanu

Referințe:

Francisc Nemeth, prezență onorantă și fascinantă la saloanele de artă fotografică de pe mapamond