Premiul Exclusiv pentru artă plastică – PETRU BIRĂU

Home Cultură Premiul Exclusiv pentru artă plastică – PETRU BIRĂU
Premiul Exclusiv pentru artă plastică – PETRU BIRĂU

Poate că asemenea tuturor oamenilor de cultură din România și artistului plastic Petru Birău i-a lipsit, în 2020, interacțiunea cu publicul iubitor de artă și poate că i-au lipsit numeroasele expoziții la care era invitat, cu regularitate, să-și prezinte cele mai noi creații. Însă, în același timp, pentru că Dumnezeu l-a așezat, încă din naștere, într-un veritabil colț de Rai, între colinele din satele Petrilei, Petru Birău a avut timp să picteze.

Grație tehnologiei moderne, pe care Petru Birău o stăpânește la fel de bine precum pensula și paleta, în tot acest timp, iubitorii de artă au avut ocazia să-i vadă și să-i aprecieze munca, lucrările, arta.

Într-un experiment unic, Petru Birău ne-a prezentat, în 2020, via facebook, ”Fețele pandemiei” într-o expoziție sui-generis reprezentând portrete cu chipuri ale izolării. În balans, tot prin același intermediar on-line, am putut însă admira și minunate scene din primăvara, vara, toamna și iarna ”Fățăciunii Birăonilor”, văzute de ochiul artistului, lucrările sale ducându-ne în atmosfera unor picturi cu tematică similară, semnate de maeștrii Grigorescu, Monet sau van Gogh, dar păstrându-ne în frumusețea peisajului inconfundabil al Văii Jiului.

Pentru această bucurie pe care maestrul Petru Birău ne-a oferit-o într-un an greu încercat pentru creatorii de artă și iubitorii de artă, deopotrivă, Premiul Exclusiv pentru artă plastică îi este atribuit cu deplină convingere.