Întâlnire cu Eminescu, de Ziua Culturii Naționale, în Parcul Cetății din Deva

Home Cultură Întâlnire cu Eminescu, de Ziua Culturii Naționale, în Parcul Cetății din Deva
Întâlnire cu Eminescu, de Ziua Culturii Naționale, în Parcul Cetății din Deva

Ziua Culturii Naționale a prilejuit iubitorilor de cultură din municipiul Deva o inedită întâlnire sub semn Eminescu, chiar în jurul statuii poetului din Parcul Cetății. Aici, în prezența reprezentanților Instituției Prefectului Județul Hunedoara, a instituțiilor din subordinea Consiliului Județean Hunedoara, a unităților de învățământ, a scriitorilor hunedoreni și a altor invitați, echipa Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”, artizanul acestui eveniment, a reușit să creeze, o atmosferă caldă, poetică, străbătută de dragostea tuturor față de opera marelui nostru poet.

”Ziua de 15 ianuarie 2021 ne-a dovedit, dacă mai era nevoie, că oricât ne-ar fi de greu, Eminescu ne alină, Eminescu ne adună în jurul lui, Eminescu este sprijinul nostru de nădejde în orice vremuri. Pentru noi a devenit deja o tradiție ca în fiecare zi de 15 ianuarie, Ziua  Culturii Naționale, să ne întâlnim toți cei care îl prețuim pe Eminescu și să ne împărtășim din versul lui nemuritor. Așa am făcut și în acest miez de ianuarie când Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și-a început seria manifestărilor cultural-educative din anul 2021 cu tradiționala întâlnire cu moștenirea spirituală a poetului nostru național, Mihai Eminescu”, a declarat, cu acest prilej, Ioan Sebastian Bara, managerul instituției de cultură județene.

Acesta a precizat de altfel că de ani buni, în fiecare zi de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, oameni iubitori de cultură din Deva își dau întâlnire la statuia poetului din Parcul Municipal „Cetate” pentru a-i aduce acestuia un necesar omagiu și pentru a reasculta crâmpeie din slova-i nemuritoare.

Anul acesta, mottoul sub semnul căruia s-au desfășurat aceste manifestări a fost extras din poezia Mai am un singur dor: „M-or troieni cu drag/Aduceri aminte.” Ioan Sebastian Bara explică faptul că a fost ales acest vers pentru a sublinia ideea persistenței în memoria noastră, în gândurile și în sufletele noastre a dragostei față de tot ceea ce poporul român a primit în dar de la cel mai mare poet al lui.

Rigorile perioadei pe care o trăim au impus alcătuirea unui program mai puțin bogat față de alți ani, dar cu toate acestea, fiorul versului eminescian a înseninat sufletele celor prezenți și a adus speranță, iar Eminescu a fost și mai aproape de inimile tuturor. În Parcul Cetății din Deva, versul eminescian a răsunat în rostirea plină de sensibilitate a actrițelor Isabela Hașa și Cristina Lazăr, în semn de prețuire față de creația marelui nostru poet. Din nord-vestul țării, distinsa prof. dr. Geta Marcela Pârvănescu, a trimis un mesaj emoționant, cuvinte pline de admirație și prețuire față de Eminescu, mesajul fiind citit de poeta Paulina Popa, iubitoare a operei eminesciene. Și președintele CJH, Laurențiu Nistor a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale, mesaj căruia i-a dat citire directorul Bibliotecii județene din Deva, Ioan Sebastian Bara.

De asemenea, la evenimentul închinat poetului Mihai Eminescu, au fost prezente, cu emoție și bucurie, două îndrăgite și pline de har mesagere ale cântecului popular transilvănean, Ana Almășana Ciontea, care i-a delectat pe cei prezenți cu un moment special de poezie și cântec „Dor de Eminescu”, și Mariana Anghel, care a evidențiat că „despre Eminescu se poate vorbi o viață” și a evocat cu multă căldură momentul în care tânărul Eminescu a sosit în orașul Blaj căruia i se adresează cu cuvintele „te salut din inimă, Romă mică!”.

Pe parcursul zilei, a putut fi vizitată și o expoziție de carte eminesciană organizată la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cărțile prezentate făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene.