Premiul Exclusiv pentru cel mai bun eveniment cultural-artistic – FESTIVALUL CRAILOR DE LA LUPENI

Home Cultură Premiul Exclusiv pentru cel mai bun eveniment cultural-artistic – FESTIVALUL CRAILOR DE LA LUPENI
Premiul Exclusiv pentru cel mai bun eveniment cultural-artistic – FESTIVALUL CRAILOR DE LA LUPENI

Molima care s-a abătut cu atâta putere asupra Planetei poate că a reușit să pună în dificultate, uneori chiar în pericol și alteori a fost chiar fatală oamenilor, dar nu a reușit să îngenuncheze spiritul acestora. Pentru că, în ciuda constrângerilor de tot felul, oamenii au găsit modalități de a duce înainte flacăra aprinsă a spiritualității, prin tot felul de artificii și subterfugii.

Sigur că spectacolele artistice difuzate în mediul on-line nu au nici pe departe emoția unică a celor în care artiștii și publicul stau față în față, bucurându-se unii de ceilalți. Cu toate acestea, cele mai multe instituții de cultură și organizații artistice au continuat să evolueze în fața oamenilor utilizând această alternativă tehnologică pe care, datorită vremurilor în care trăim, o avem la dispoziție.

În rândul evenimentelor cultural-artistice pornite din Valea Jiului care au inundat internetul și care au generat explozii de aprecieri din partea oamenilor s-a numărat și tradiționalul Festival al Crailor, organizat la Lupeni de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, la inițiativa și cu sprijinul apreciatului promotor al culturii care este Emil Părău. Preafericitele gazde au avut astfel ocazia de a-i primi pe acești minunați vestitori ai sărbătorii Nașterii Domnului, în acest an, doar prin intermediul computerului, telefonului mobil sau al televizorului. Însă pentru această întâlnire în condiții speciale, colindătorii s-au pregătit într-un mod cu totul și cu totul special. Așa se face că frumosul și unicul colind al Crailor, dublat de străvechi colinde din zona de vest a Văii Jiului, a fost pus în evidență anul acesta, via on-line, nu doar de costume și texte unice și speciale, ci și de filmările realizate în cele mai frumoase peisaje rurale și turistice ale Văii Jiului.

Felul în care niște oameni simpli, cu preocupări cotidiene dintre cele mai diverse, au reușit să semene atât de multă emoție într-un spectacol atât de original, fac din această ediție specială a Festivalului Crailor de la Lupeni, cel mai bun proiect cultural-artistic al anului 2020 pe care Exclusiv îl premiază ca atare.