De ce a primit acum 9 ani Prințul Paul titlul de cetățean de onoare al municipiului Petroșani ? Explicațiile maestrului Valeriu Butulescu.

Home Politică De ce a primit acum 9 ani Prințul Paul titlul de cetățean de onoare al municipiului Petroșani ? Explicațiile maestrului Valeriu Butulescu.
De ce a primit acum 9 ani Prințul Paul titlul de cetățean de onoare al municipiului Petroșani ? Explicațiile maestrului Valeriu Butulescu.
Era evident faptul că, având în vedere controversele din spațiul public cu privire nu atât la retragerea titlului de cetățean de onoare al municipiului Petroșani Prințului Paul Lambrino (eveniment care s-a întâmplat în ședința din 28 ianuarie 2021 a Consiliului local municipal) cât mai ales la cele care au stat la baza acordării, în urmă cu 9 ani, a acestei distincții, erau necesare câteva explicații.
Salutăm, deci, inițiativa distinsului scriitor și consilier local Valeriu Butulescu, pentru curajul de a fi asumat prezentarea în mod public a acestor necesare explicații. Spunem ”curajul” deoarece nu e puțin lucru pentru un om politic să recunoască, și încă în mod public, faptul că adoptarea, în urmă cu 9 ani, a unei hotărâri de Consiliu local prin care acestui membru al Casei Regale (chiar și nerecunoscut de aceasta) i se conferea cea mai înaltă distincție a autorității locale de la Petroșani a fost ”o comandă politică”.
Valeriu Butulescu precizează că acum 9 ani, când i s-a acordat titlul ce „Cetăţean de Onoare” al Petroșaniului, Prinţul Paul avea o altă imagine. ”Fusese de mai multe ori în Valea Jiului. Lucrând la Protocolul Companiei Naţionale a Huilei a trebuit să mă ocup de el (la cererea lui Miron Cozma) la prima vizită (1994), Atunci am intrat cu „Alteţa sa” şi cu „Prinţesa” Lia Trif (a lucrat la Casa Albă?!) în subteran la Petrila Sud! A fost dorinţa lor! Pe-atunci, Paul era folosit la imagine de Ion Iliescu, pentru a-l pune în umbră pe ultimul rege LEGITIM al României (Mihai I), Tot pentru a compromite ideea de monarhie, Ion Iliescu s-a folosit de Dinastia Cioabă şi de Împărăţia lui Iulian!!! Creaţii securiste postdecembriste!!!”, spune Valeriu Butulescu.
Acesta precizează și că Primăria şi Consiliul Local Petroşani au avut deschidere şi respect faţă de ultimul Rege al României, Mihai I, acesta fiind distins cu un titlu similar, încă din 2006, când a vizitat Petroșaniul. ”Personal am iniţiat proiectul de acordare al titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani Majestăţii Sale Mihai I în anul 2006! Cu această ocazie, Mihai I ne-a vizitat municipiul!”, spune Valeriu Butulescu.
În opinia acestuia, ar fi păcat să se creadă acum că ideea acordării titlului de Cetăţean de Onoare Prinţului Paul aparţine primarului Tiberiu Iacob Ridzi, chiar dacă acesta figurează ca iniţiator al proiectului de hotărâre! ”Am puterea să recunosc: ideea ne-a fost „sugerată” de la Bucureşti, pe linie de partid. Ne-a surprins pe toţi şi ne-a amuzat puţin. Dar i-am dat curs. Prinţul mai fusese în Vale. Părea sincer interesat de zonă! Pe-atunci nu se ştia nimic de Ferma Băneasa! Dar de votat, am votat pentru! Nu numai eu! Tot consiliul! Subliniez. Pe-atunci, prinţul avea altă imagine. Aşadar, acordarea sus-numitului titlu a fost decisă politic, la centru. Pe-atunci, de „prinţ” se folosea la imagine Traian Băsescu,, adversar declarat al Regelui Mihai, mare admirator al „regelui” Cioabă!”, explică maestrul Butulescu.
Acesta remarcă, în chip elegant, și faptul că până la urmă situații similare s-au semnalat și la case mai mari. Spre exemplu Regina Elisabeta a Angliei a retras Ordinul „Leul de Aur” acordat tot de ea Preşedintelui Ceauşescu. Important este că o decizie mai puțin inspirată, luată la un moment dat, este corectată, așa cum s-a întâmplat și în cazul Prințului Paul, căruia Consiliul local Petroșani i-a retras, tot în unanimitate, titlul conferit în Valea Jiului. Și da, suntem perfect de acord că, așa cum arată și consilierul local Valeriu Butulescu, de aceea există posibilitatea LEGALĂ a anulării unor distincţii !
În altă ordine de idei, nu avem a face vreun reproș nimănui pentru această nefericită situație în care a fost pusă, la ordin politic, comunitatea din Petroșani. Dar se impuneau, totuși, unele explicații. Care, iată, au venit acum din partea unui om avizat și din punct de vedere politic, și administrativ, și cultural. Felicitări, maestre Butulescu !