Autoritățile de la Uricani mizează, în 2021, în special pe fondurile europene atrase pentru dezvoltarea localității

Home Administrație Autoritățile de la Uricani mizează, în 2021, în special pe fondurile europene atrase pentru dezvoltarea localității
Autoritățile de la Uricani mizează, în 2021, în special pe fondurile europene atrase pentru dezvoltarea localității

În opinia primarului orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, anul 2021 se anunță a fi unul dificil pentru comunitatea locală din orașul Uricani, fapt deja confirmat la finalul anului precedent, când lipsa de sprijin din partea guvernului liberal s-a făcut simțită din plin, în special în ceea ce privește plata unor obligații de asistență socială, dar și în ceea ce privește repartizarea de fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale, unde Uricaniul a fost dezavantajat în mod flagrant față de alte administrații locale hunedorene, conduse de primari ai PNL.

Pornind de la această situație, primarul Dănuț Buhăescu este (aproape) ferm convins că lucrurile nu vor sta altfel nici în cursul acestui an. ”Eu aș vrea să cred că, urmând politica europeană care prevede că nimeni nu e lăsat în urmă și comunitățile mai sărace sunt consistent sprijinite de stat, trag nădejde că nici orașul nostru nu va fi lăsat de izbeliște de cei care se află acum la puterea țării”, spune Dănuț Buhăescu.

Sprijinul statului este cu atât mai justificat în acest oraș cu cât autoritățile locale s-au pregătit temeinic pentru a atrage fonduri europene nerambursabile pentru implementarea unor proiecte majore de dezvoltare locală, iar alte proiecte similare se află în pregătire. ”Sigur că, împreună cu echipa mea de la Primărie, în ultimii ani am reușit să scriem foarte multe proiecte, care au fost declarate eligibile și acceptate la finanțare. Așa am reușit să atragem zeci de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii publice, pentru reabilitarea energetică a blocurilor de locuințe, pentru apă și canalizare, pentru infrastructura din educație și pentru regenerare urbană. Multe din aceste proiecte sunt deja în plin proces de implementare și o parte chiar le vom finaliza în cursul acestui an. Alte proiecte sunt gata să înceapă și, în perspectiva noului exercițiu financiar european, noi suntem pregătiți deja să depunem proiecte capabile să atragă noi și noi finanțări. În același timp este foarte adevărat că toate aceste studii și documentații implică fonduri serioase pe care le suportăm de la bugetul local, dar mai ales, ele implică și o contribuție considerabilă din punct de vedere financiar care ne revine. Poate că pare puțin când se spune că această cotă de contribuție locală este de doar 2%, însă la valoarea cumulată a proiectelor noastre care sunt eligibile este o sumă pe care, fără sprijin, nu putem să ne-o permitem doar de la bugetul local”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta explică faptul că, în acest context, sprijinul din partea Guvernului este unul determinant. Din fericire, cel puțin la nivel declarativ, toate guvernele de până acum au promis că vor acorda sprijinul necesar susținerii proiectelor propuse pe fonduri europene și, din fericire, în ultimii ani, acest lucru s-a și concretizat de foarte multe ori, nu doar la Uricani, ci și în alte localități din Valea Jiului și din județul Hunedoara.

Primarul orașului Uricani apreciază însă că, fără sprijin guvernamental, nu doar Uricaniul, ci și celelalte localități ale Văii Jiului vor fi puse în imposibilitatea de a atrage fonduri europene, mai ales în contextul în care, după cum se știe, regiunea este eligibilă în accesarea Fondului Special pentru Tranziție Justă, pe care Uniunea Europeană îl pune la dispoziția zonelor miniere din Europa afectate de restructurarea acestui sector industrial. ”Uniunea Europeană a contractat și o companie cu experiență internațională pentru a realiza, în cadrul unui proiect pilot, Strategia de dezvoltare a Văii Jiului, în baza căreia vor fi depuse proiectele noastre pentru accesarea banilor din acest fond special. Lucrurile însă par să bată pasul pe loc și nu văd, din păcate, în afara interesului declarativ, o implicare activă a Ministerului Fondurilor Europene care și-a asumat să ne sprijine fără echivoc. Am solicitat o întrevedere cu noul ministru al Fondurilor Europene, pentru că eu cred că fără sprijin la nivel guvernamental, acest program care ar putea însemna dezvoltarea comunităților din Valea Jiului va fi doar un alt fiasco. Sigur, timpul încă nu e pierdut și am speranța că anul 2021 ne va aduce vești bune în această direcție”, spune Dănuț Buhăescu.

Până atunci, la Uricani vor începe anul acesta câteva proiecte europene deosebit de importante, care au ca destinatar sectorul educațional. ”Este vorba despre un proiect privind modernizarea Școlii gimnaziale nr. 2, inclusiv la sala de sport. Primarul orașului Uricani precizează că acest proiect, al cărui contract de execuție a fost deja adjudecat, prevede reabilitarea integrală a Școlii nr. 2 (izolare termică, schimbarea tâmplăriei, refacerea elementelor șarpantei, realizarea de finisaje interioare, pardoseli, tâmplărie, recalibrarea instalațiilor termice și electrice etc.) dar și dotarea cu mobilier și echipamente didactice noi, precum și reabilitarea sălii de sport de lângă școală. În plus, proiectul prevede și o serie de investiții publice în infrastructura din jurul acestei școli, respectiv reabilitarea unor tronsoane de drum de pe strada Aleea Muncii, realizarea unui loc de joacă, realizarea unui sistem de supraveghere video a arealului școlii etc.

Un alt proiect important privind infrastructura educațională va fi implementat la Liceul Tehnologic Retezat, unde pe lângă investițiile în reabilitarea clădirii acestuia și a terenului de sport aferent, va fi amenajat, în clădirea fostei popicării, un modern atelier școlar dotat corespunzător pentru pregătirea elevilor care urmează cursurile de specializare în domeniul industriei prelucrării lemnului și industriei ospitalității.

”Avem multe de făcut în acest an și vom face multe investiții, chiar și în condițiile dificile pe care le implică actualul context economic și social. Nu ne plângem dar, în același timp, ne dorim ca statul român, la toate nivelurile sale de conducere, să ne fie partener real în implementarea proiectelor noastre și vom căuta să găsim calea de dialog necesară pentru a ne atinge și acest obiectiv. Iar despre ceea ce vom reuși sau nu vom reuși, vom comunica permanent cetățenilor și opiniei publice”, a mai spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.