Un nou atelier-școală pentru elevii cooptați în clasele de învățământ dual a fost amenajat de Apa Serv la Petroșani

Home Economie Un nou atelier-școală pentru elevii cooptați în clasele de învățământ dual a fost amenajat de Apa Serv la Petroșani
Un nou atelier-școală pentru elevii cooptați în clasele de învățământ dual a fost amenajat de Apa Serv la Petroșani

Problema lipsei de forță de muncă calificată este resimțită tot mai acut și de către Apa Serv Valea Jiului. Conducerea acestei importante companii de utilități publice din Valea Jiului arată că, spre exemplu, pentru a putea angaja un electrician, a fost nevoie de 6 luni până când a fost identificat un candidat care să corespundă cerințelor acestui post. ”Ne-au trebuit 6 luni ca să putem angaja un electrician bun. La concurs, am impus și o probă practică, foarte simplă, care implica realizarea unui circuit de legare a unui motor la un contactor. Este o chestiune elementară pentru un electrician, însă am avut candidați care ne-au reproșat că am impus această probă practică. Eu sper că, într-un an-doi, să nu mai avem astfel de situații pentru că nădăjduim ca măcar câțiva dintre elevii care sunt cuprinși în clasele de învățământ dual, care fac practica la noi, la Apa Serv, să-și dorească să vină în echipa noastră”, explică ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

În prezent, în programul educațional pentru învățământul dual, Apa Serv are un parteneriat cu Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila, pentru pregătirea de mecanici și electricieni, precum și un alt parteneriat cu Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani, pentru pregătirea de sudori. Câțiva zeci de copii se pregătesc astfel pentru aceste profesii, cursurile teoretice fiind predate de profesorii de la cele două licee, iar activitatea practică desfășurându-se în cadrul Apa Serv Valea Jiului.

Pentru ca pregătirea practică a acestor ucenici să se deruleze în cele mai bune condiții, Apa Serv Valea Jiului a pus la dispoziția acestora un atelier școlar dotat corespunzător, unde elevii de la Petrila și Petroșani, au putut să testeze practic o serie de unelte, aparate și utilaje profesionale. Până de curând, tutore ale acestora a fost ing. Florin Ciucur (care însă odată cu numirea în funcția de director al Departamentului Exploatare al ASVJ i-a cedat această calitate inginerului Adrian Donisă), acesta declarându-se mulțumit de interesul elevilor și de evoluția profesională a acestora. ”Chiar dacă au existat destul de multe sincope în activitatea cu elevii de la învățământul dual, pe fondul restricțiilor impuse de pandemie, am reușit totuși să facem câte ceva și eu sunt foarte mulțumit de ceea ce cursanții noștri au învățat. Pot spune chiar că în bună parte, aceștia sunt deja bine pregătiți pentru a face față meseriei pe care au ales să o învețe”, spune Florin Ciucur.

Acum, odată cu reluarea activității educaționale în regim normal, cu prezența elevilor la școală, respectiv la practică, cei de la Apa Serv Valea Jiului au pregătit și un nou atelier-școală, pentru ucenicii care vin aici să se pregătească pentru meseriile de mecanic, electrician și, mai nou, de sudor. ”Creșterea numărului de elevi de la învățământul dual care se pregătesc la noi ne-a determinat să găsim un spațiu mai mare, corespunzător utilat, pentru a desfășura acest tip de activitate. Am identificat și am pus la punct acest nou atelier-școală, care va funcționa într-o clădire a noastră din cartierul Aeroport, lângă Școala nr. 7”, explică directorul ASVJ, Cristian Ionică. Elevii au asigurat transportul de la liceu la aletierul școlar de la Apa Serv și înapoi, iar în plus, pentru că sunt angrenați în acest program educațional special, primesc în fiecare lună și o bursă de studiu, în cuantum de 200 de lei de la Ministerul Educației, la care se adaugă alți 200 de lei oferiți de Apa Serv, iar pentru elevii din Petrila, suma este suplimentată cu 100 de lei și către autoritățile locale.

”Cel mai important lucru este însă că acești tineri au șansa de a învăța o meserie care le va oferi, la finalul celor trei ani de studiu nu doar un certificat de calificare, ci în primul rând garanția că vor fi pregătiți să facă față, încă din prima zi de angajare în sectorul economic, provocărilor profesionale. Și pentru noi acest lucru înseamnă mult, pentru că este vorba o dată despre prestigiul celor care s-au ocupat de pregătirea lor dar înseamnă și oportunitatea de a putea fi primul angajator al acestora, la momentul absolvirii studiilor”, arată Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.