Lucica Dina Muntean (senator PNL): ”Guvernul alocă cei mai mulți bani pentru educație din ultimii 30 de ani: 8 miliarde euro”

Home Politică Lucica Dina Muntean (senator PNL): ”Guvernul alocă cei mai mulți bani pentru educație din ultimii 30 de ani: 8 miliarde euro”
Lucica Dina Muntean (senator PNL): ”Guvernul alocă cei mai mulți bani pentru educație din ultimii 30 de ani: 8 miliarde euro”

Dezbaterile privind Bugetul de Stat al anului 2021 sunt în plină desfășurare. Unul dintre capitolele esențiale ale acestuia îl reprezintă, în mod evident, alocările bugetare pentru sectorul Educației Naționale. În opinia senatorului liberal hunedorean Lucica Dina Muntean, prevederile bugetare cuprinse în proiectul de Buget al Guvernului, completate cu previziunile privind accesarea de fonduri europene din Planul de Redresare și Reziliență recent aprobat și celelalte programe europene, aduc sectorului educațional cei mai mulți bani din ultimii 30 de ani. Senatorul PNL Lucica Muntean subliniază faptul că pentru Ministerul Educației, de la bugetul național sunt alocați 5,7 miliarde de euro, prin Planul de Redresare și Reziliență se vor aloca alți 1,8 miliarde euro, iar prin programe europene sunt preconizate investiții în resursa umană și infrastructura școlară de 500 milioane euro.

„Din acești bani, 70 milioane euro se vor aloca doar pentru plata profesorilor pentru acțiuni remediale pentru elevii care nu au parcurs toată materia pe semestrul I din cauza pandemiei. Pentru bursele școlare se dublează cuantumul față de anul trecut, acordându-se alte 536 milioane lei, iar finanțarea se va face de la bugetul național”, arată senatorul Lucica Dina Muntean.

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, referindu-se la proiectul de buget pentru anul 2021, a menționat următoarele: „Există trei motive de satisfacție în premieră pentru elevi: creșterea semnificativă, fără precedent, pentru costul standard per elev, burse acordate pentru prima dată de la bugetul de stat și finanțarea integrală a transportului.”

Având în vedere faptul că Educația se află pe lista priorităților bugetare asumate de Guvernul de coaliție, ministrul Sorin Câmpeanu speră că, pe baza unei alocări generoase pentru anul în curs, va reuși să îmbunătățească simțitor calitatea învățământului din țara noastră, mai ales a celui din mediile rurale și cele defavorizate.

Dascăl de profesie și carieră, senatorul PNL Lucica Dina Muntean apreciază că Guvernul a înțeles importanța finanțării educației din România, alocând cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani, ceea ce este un prim pas spre finanțarea corectă a învățământului românesc.