Angajamentul ministrului Energiei față de situația de la CEH: ”Nu lăsăm pe nimeni în urmă !”

Home Economie Angajamentul ministrului Energiei față de situația de la CEH: ”Nu lăsăm pe nimeni în urmă !”
Angajamentul ministrului Energiei față de situația de la CEH: ”Nu lăsăm pe nimeni în urmă !”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu le transmite minerilor din Valea Jiului că în urma discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor din cadrul CEH, care au avut loc astăzi la București, la care a participat în cursul după-amiezii și Primul Ministru Florin Cîțu, au fost găsite soluții pe termen scurt pentru rezolvarea problemelor semnalate. Acesta i-a îndemnat pe minerii autoblocați în subteran să iasă din mină pentru a nu își pune in pericol sănătatea.

“Nu ne derobăm de responsabilitate și ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol și să iasă din subteran. Avem soluții, care să rezolve problemele pe termen scurt. Am adoptat deja ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”, spune ministrul Virgil Popescu.

Dincolo de soluțiile pe termen scurt, ministrul Energiei susține ca este nevoie și de un plan pe termen lung pentru rezolvarea problemelor Complexului Energetic Hunedoara.  “Așa cum am mai spus, am început deja să punem în aplicare o soluție pentru a rezolva problemele de la CEH, dar rezultatele nu se vor vedea peste noapte. Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic. Totodată, prin Fondul de Modernizare, vom putea face trecerea graduală, de la producția pe cărbune la energie curată. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit”, a mai spus ministrul Energiei.

Potrivit discuțiilor care au avut loc vineri, la București, salariații CEH își vor primi săptămâna viitoare, integral, salariile, urmând să fie identificate și soluții pentru plata drepturilor restante pentru alocația de hrană, decontarea serviciilor de transport ș.a.

În urma angajamentului luat de ministrul Energiei în fața reprezentanților minerilor din Valea Jiului, angajamente care au fost comunicate și protestatarilor din Valea Jiului, la Mina Livezeni, protestul s-a încheiat, minerii au ieșit din subteran iar conducerea minei a anunțat că, începând de luni, activitatea se va relua în program normal. La această oră, continuă însă protestul la Mina Lupeni, unde la poarta minei s-au adunat și câteva sute de susținători ai minerilor din toată Valea Jiului.