Confederația sindicală Meridian atrage atenția că situaţia critică a salariaților de la CEH nu poate fi rezolvată doar prin logică economică

Home Stiri la zi Confederația sindicală Meridian atrage atenția că situaţia critică a salariaților de la CEH nu poate fi rezolvată doar prin logică economică
Confederația sindicală Meridian atrage atenția că situaţia critică a salariaților de la CEH nu poate fi rezolvată doar prin logică economică

”Situaţia critică a salariaților de la CEH nu poate fi rezolvată doar prin logică pur economică”, atrag atenția reprezentanții Confederației Naționale Sindicale ”Meridian” din care fac parte și sindicaliștii afiliați la Sindicatul ”Muntele” de la CEH.

Confederația Meridian apreciază că Guvernul României trebuie să ia în considerare faptul că o eventuală escaladare a protestelor minerilor din CEH va conduce la un conflict de muncă într-una dintre cele mai complicate regiuni ale țării, afectând în același timp imaginea României în Uniunea Europeană, dar și în rândul investitorilor din piețele globale de capital. ”Minerii, ca și mulți alți salariați din România, trăiesc de la un salariu la altul, ori neplata la timp a acestui drept, a condus imediat la o serie de proteste spontane la minele din Vale Jiului, culminând cu blocarea unor sute de mineri în subteranul minei Lupeni la peste 300 de metri sub pământ. Minerii de la CEH au nevoie de o soluție guvernamentală urgentă, atât pentru a-și lua salariile și drepturile restante, cât și pentru a avea o perspectivă clară privind tranziția justă în Valea Jiului!”, se arată într-un comunicat al organizației sindicale.

Confederația sindicală Meridian a transmis un apel Primului Ministru Florin Cîțu, ministrului Muncii, Raluca Turcan în care arată că: ” o terapie de șoc va crea probleme și mai mari în plan economic pentru această regiune monoindustrială, iar în plan politic, va destabiliza și mai mult coaliția de guvernare. Ceasul ticăie și orice întârzieri la plata salariului și a celorlalte drepturi prevăzute de CCM nu va face decât să radicalizeze aceste proteste.”

Între timp, potrivit aceluiași comunicat al CNS Meridian, astăzi la București a avut loc o întâlnire între liderii Sindicatului ”Muntele” din cadrul CEH cu Primul-Ministru Florin Cîțu, Ministrul Energiei, Virgil Popescu și cu Secretarul de Stat de la Ministerul Finanțelor, domnul Lucian Ovidiu Heiuș, pentru a identifica în regim de urgență soluțiile pentru a stinge acest conflict de muncă. pe termen scurt și mediu, liderii sindicali cred că situația Complexului Energetic Hunedoara este una complexă și are nevoie de o abordare integrată și de cooperarea între diverse instituții relevante ale Guvernului României: Cancelaria Primului-Ministru, Ministerul Finanțelor, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Fondurilor Europene, Consiliul Concurentei și eventual Comisia Europeană.

Reprezentanții CNS Meridian atrag atenția de asemenea că CEH este într-o stare economică foarte proastă și la momentul actual nu poate rezista fără banii veniți de la Guvernul României. Ei avertizează că soluția cu Fondul de Garantare este una temporară, însă în următoarele luni trebuie elaborat și implementat un Plan Teritorial de Tranziție Justă în Valea Jiului, care să se raporteze la următoarele probleme ce trebuiau de mult clarificate, respectiv:

1. Ce se va întâmpla cu procesul de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara și cu angajamentul Guvernului României de a forma Complexul Energetic Valea Jiului, conform a celor stabilite la Petroșani în august 2020, în prezența domnului Ludovic Orban (la vremea respectivă Prim Ministru al Guvernului) și Virgil Popescu (ministru al Economiei și Energiei și la vremea aceea);

2. Care vor fi instituțiile guvernamentale implicate în conceperea și implementarea unui Program de măsuri guvernamentale pentru atragerea unor investitori și a unor investiții publice/private în Valea Jiului pentru a compensa cele aproximativ 5000 de locuri de muncă care sunt puse în pericol prin diminuarea activităților miniere?

3. Care va fi pachetul economic și social aferent măsurilor de tranziție justă în Valea Jiului, care pot fi finanțate prin Mecanismul pentru o Tranziție Justă (FTJ) din Cadrul Financiar Multianual UE 2021 – 2027?

”Guvernul României are responsabilitatea și capacitatea de a rezolva aceste probleme. Criza socială declanșată în această săptămână în Valea Jiului, trebuie rezolvată cu celeritate, însă în același timp ea reprezintă și o oportunitate pentru a stabili un parcurs predictibil privind tranziția justă în regiunile miniere carbonifere din țara noastră”, se mai arată în comunicatul CNS Meridian.

Sâmbătă, la sediul CSN Meridian vor avea loc noi discuții pentru a stabili modul de acțiune sindicală în acest caz, în perioada următoare.