Deputatul USR Cristina Prună arată că situația de la CEH rămâne una incertă

Home Politică Deputatul USR Cristina Prună arată că situația de la CEH rămâne una incertă
Deputatul USR Cristina Prună arată că situația de la CEH rămâne una incertă

În mandatul precedent, deputatul USR Cristina Prună, vicepreședinte al acestei formațiuni politice, și-a deschis un cabinet parlamentar și la Petroșani, din dorința de a fi aproape de oamenii din această regiune cu multiple probleme economice și sociale. Poate tocmai de aceea, deși responsabilitățile sale în actuala legislatură parlamentară sunt mult mai mari, în calitatea de vicepreședinte al Camerei Deputaților, Cristina Prună se declară îngrijorată de situația minerilor care protestează și acum în subteranul minelor din Valea Jiului, pentru că nu și-au mai primit salariile.

Deputatul USR spune că, în cursul zilei de vineri, 19 februarie, a avut chiar și o discuție cu ministrul Virgil Popescu pentru a se asigura că Ministerul Energiei lucrează la soluții pentru rezolvarea situației. ”Înțeleg că se pot găsi resurse pentru plata salariilor pentru încă trei luni. Evident, nu este suficient și situația rămâne incertă. Așa că le înțeleg indignarea, căci am văzut cum minerii își riscă viața zi de zi, iar plata pe care ar trebui să o primească este acum întârziată și incertă. Am urmărit ce se întâmplă acolo încă din 2017, atunci când am coborât în mina Lupeni în urma unui grav accident. Puteau fi făcute multe în ultimii ani. Din păcate, din nepăsarea politicienilor, nu s-au făcut”, a declarat deputatul Cristina Prună.

Aceasta este convinsă că problemele Complexului Energetic Hunedoara și ale mineritului în România sunt extrem de profunde. Dar în același timp, apreciază că Ministerul Energiei are responsabilitatea de a găsi o abordare sustenabilă.

”În anul 2019, CEH a fost compania de stat cu cele mai pierderi, 1.1 miliarde lei, iar situația sa poate fi extinsă la nivelul industriei cărbunelui în general. Nu putem vorbi doar de faptul că această resursă energetică va deveni din ce în ce mai mult una a trecutului, fără să construim nimic nou în loc. Există alternative în care putem valorifica resurse locale și expertiza personalului din minerit pentru industrii ale viitorului, iar fondurile europene, precum Fondul de Tranziție Justă, trebuie să fie parte din această soluție”, a mai precizat deputatul USR Cristina Prună.