Rețelele de gaz metan extinse, pentru încălzirea Petroșaniului

Home Administrație Rețelele de gaz metan extinse, pentru încălzirea Petroșaniului
Rețelele de gaz metan extinse, pentru încălzirea Petroșaniului

Rețelele de gaze naturale din Petroșani vor fi extinse, pentru a se putea asigura încălzirea populației din această localitate, în lipsa unui sistem centralizat de termoficare.

Un studiu de specialitate arată că gazele naturale rămân cea mai comodă și cea mai la îndemână modalitate de încălzire a locuințelor, astfel încât populația să nu sufere de frig în lipsa unui sistem centralizat de termoficare.

Municipiul Petroșani a fost ultima localitate din Valea Jiului unde sistemul centralizat de termoficare a rămas funcțional însă, din motive independente de voința administrației publice locale, care a plătit an de an subvenții de la bugetul local către furnizorul de agent termic, această activitate nu a mai putut continua. Din acest motiv, este nevoie de soluții alternative de încălzire pentru populație.

”În conformitate cu Strategia locală de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, aprobată prin HCL nr. 29/ 2009, și în temeiul legislației în domeniu, Primăria Municipiului Petroșani a susținut permanent societatea de inters local SC Termoficare SA, atât cu sume importante pentru lucrările de investiții, cât și prin subvenționarea prețului gigacaloriei. Din păcate, societatea de interes local a intrat în faliment. Cele mai importante cauze care au stat la baza acestei situații au fost legate de întreruperile dese în alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, fiind înregistrate perioade chiar și de 2- 3 săptămâni în care nu a fost căldură, cât și furnizarea agentului termic la parametri reduși de calitate. Aceste două motive sesizate de consumatori, coroborate și cu imposibilitatea unor abonați de a achita facturile la încălzire, au dus la o scădere considerabilă a numărului apartamentelor branșate la sistemul centralizat de termoficare și, în cele din urmă, la falimentul societății”, arată Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Dar, pentru ca populația să nu sufere de frig în locuințe, este nevoie de sistemele alternative de încălzire, astfel că primarul Tiberiu Iacob – Ridzi a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local care vizează extinderea rețelelor de furnizare a gazelor naturale, ca modalitate de asigurare a încălzirii în municipiul Petroșani.