Universitatea din Petroșani, CJH, Primăriile din Valea Jiului și 4 ONG-uri se asociază în vederea implementării Programului ITI Valea Jiului

Home Administrație Universitatea din Petroșani, CJH, Primăriile din Valea Jiului și 4 ONG-uri se asociază în vederea implementării Programului ITI Valea Jiului
Universitatea din Petroșani, CJH, Primăriile din Valea Jiului și 4 ONG-uri se asociază în vederea implementării Programului ITI Valea Jiului

Despre necesitatea implementării unui Program de Investiții Teritoriale Integrate (ITI) în Valea Jiului, după modelul de succes repurtat de Programul ITI Delta Dunării, se vorbește deja de câțiva ani buni, însă până acum totul a fost doar la stadiu de soluție pentru finanțarea unor programe de dezvoltare a Văii Jiului. Poate și problemele din ce în ce mai acute ale sectorului minier și termoenergetic, aflat deja în colaps, poate și perspectiva unor noi programe de finanțare europeană care au ca destinatari zonele miniere aflate în tranziție, au făcut ca autoritățile locale, regionale și națională să mai facă un necesar pas înainte în proiectul ITI Valea Jiului.

În acest scop, Consiliul județean Hunedoara, Primăriile din toate cele 6 localități ale Văii Jiului, Universitatea din Petroșani, dar și 4 organizații neguvernamentale selectate din rândul societății civile din regiune au convenit înființarea unei noi Asociații de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), ce are ca scop tocmai operarea în comun pentru atragerea finanțărilor ce vor deveni operaționale după înființarea de către Guvern a Programului ITI Valea Jiului. ”Trebuie să facem acest lucru pentru că fondurile care vor fi disponibile în programul ITI presupun acest tip de colaborare instituțională între autoritățile locale și Consiliul județean, împreună cu societatea civilă și cu Universitatea din Petroșani. Noi, la Consiliul județean Hunedoara facem acest pas important și consilierii locali vor aproba această asociere, așa cum și Consiliile locale din localitățile Văii Jiului vor lua o decizie similară. Trebuie să conlucrăm împreună pentru că avem un scop comun, acela de a dezvolta regiunea Văii Jiului, și putem face acest lucru cu atât mai mult cu cât se preconizează că vor veni sume consistente din fonduri europene, inclusiv sau mai ales pe Programul ITI și pe Fondul European pentru Tranziție Justă. Ne pregătim să atragem finanțări importante și să facem ceea ce trebuie pentru ca oamenii din Valea Jiului să aibă viitor și acesta să fie unul favorabil dezvoltării și prosperității”, a declarat Costel Avram, administratorul public al CJH.

De altfel, Consiliul județean va dezbate și, mai mult ca sigur, va adopta această asociere în ședința din 26 februarie, așa cum de altfel, în mai multe localități din Valea Jiului o decizie similară a fost deja adoptată în Consiliile locale, iar celelalte o vor face în cel mai scurt timp. Spre exemplu, la Petroșani, în ședința Consiliului local din 25 februarie, a fost adoptat în unanimitate proiectul care prevede asocierea unităților administrativ – teritoriale în vederea constituirii Asociației ”Agenția pentru Dezvoltarea Văii Jiului”.

Asociația va avea sediul în Petroșani și are drept scop principal oferirea de servicii în domeniul inițierii, dezvoltării și promovării de competențe și politici de dezvoltare locală și implementarea mecanismului Investiții Teritoriale Integrate (ITI) pe raza de competență a unităților administrativ teritoriale din zona Văii Jiului, în strânsă corelare cu inițiativele derulate sub egida procesului de tranziție justă. ”Este vorba despre constituirea entității care va gestiona implementarea strategiei de dezvoltare realizată de PricewaterhouseCoopers, în special pe ceea ce va însemna ITI Valea Jiului. Ca să putem fi declarați zonă ITI (Investiții Teritoriale Integrate) este nevoie să îndeplinim trei condiții. Una este aceea de teritorialitate, de asemenea trebuie să avem o strategie de dezvoltare, pe care o vom avea în aprilie, precum și o guvernanță, o entitate care să gestioneze toate aceste lucruri. Practic, această asociație este un ONG public. Am ajuns la această formulă, din mai multe propuneri, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu cei de la ADR Vest și din experiența celor care au gestionat ITI Delta Dunării. Am convenit cu toții că aceasta este cea mai eficientă formă de organizare”, a precizat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Obiectivul comun al membrilor acestei asociații este promovarea interesului general al locuitorilor din Valea Jiului în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora, prin acțiuni care vizează protecția mediului, dezvoltarea economico-socială precum și dezvoltarea și asigurarea capacității de atragere a fondurilor pentru finanțarea investițiilor necesare dezvoltării durabile în zona Văii Jiului. Astfel, asociaţia va iniţia activități de elaborare de strategii, coordonare și asistență, sprijin în implementare, inițiere de proiecte și alte activități conexe specifice în dezvoltare locală. Strategia pentru Valea Jiului este elaborată de compania de consultanță PricewaterhouseCoopers, contractată de Comisia Europeană, iar documentul va fi finalizat până în luna aprilie. Strategia care are în plan central Valea Jiului în contextul restrângerii activității miniere își propune să stabilească principalele direcții de dezvoltare a zonei Văii Jiului în scopul revigorării situației economice și sociale a regiunii, cu ajutorul fondurilor europene dedicate Văii Jiului. Direcțiile de acțiune ale strategiei sunt stabilite în raport cu realitățile concrete ale zonei, nevoile oamenilor, prioritățile autorităților și așteptările reprezentanților comunităților locale, în acest sens fiind organizate mai multe sesiuni de consultări.
Din această asociație fac parte unitățile administrativ – teritoriale din localitățile Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani, precum și Consiliul Județean Hunedoara, Universitatea Petroșani, respectiv patru ONG -uri: Asociația ”Valea Jiului Development Society Project”, Asociația Comitetul de Inițiativă Valea Jiului, Asociația Autism Helping Hands și Asociația Urban Lab Valea Jiului.