Albia pârâului Maleia a fost ecologizată, în zona centrului municipiului Petroșani

Home Administrație Albia pârâului Maleia a fost ecologizată, în zona centrului municipiului Petroșani
Albia pârâului Maleia a fost ecologizată, în zona centrului municipiului Petroșani

În urmă cu câțiva ani, într-o amplă acțiune a autorităților locale de la Petroșani, albia pârâului Maleia, care trece inclusiv prin zona centrală a municipiului Petroșani a fost regularizată și ecologizată. Între timp, din păcate, în ciuda programelor derulate, a continuat poluarea apei cu tot felul de deșeuri, multe dintre ele aduse din amonte, odată cu topirea zăpezilor.

După ce problemele generate de poluarea pârâului Maleia au fost semnalate în presa locală, administrația publică din Petroșani a dispus reluarea acțiunilor de ecologizare a albiei pârâului care traversează municipiul Petroșani, pe porțiunea cuprinsă între Școala ”Avram Stanca”, până mai jos de sediul Complexului Energetic Hunedoara. Astfel, în aceste zile, angajații Primăriei au acționat în zonă, iar albia acestui pârâu a fost curățată.

Pentru ca situația să nu se mai repete la nesfârșit, autoritățile locale de la Petroșani transmit locuitorilor din zona aflată în amonte, dar și celor care petrec, pe timp de vară, pe malul apei, rugămintea să nu mai arunce resturi menajere, sticle, PET-uri ș.a.m.d. pe marginea albiei, ci să le depoziteze exclusiv în locurile special amenajate în acest scop. Mai mult, primarul municipiului Petroșani a transmis și companiei de apă și canalizare din Valea Jiului o solicitare de a verifica suprafețele de colectare a apelor menajere și pluviale care se deversează în Maleia, în zona podului de la Judecătoria Petroșani. În anul 2018 în zona respectivă a mai existat o intervenție a operatorului de apă și canalizare, care a rezolvat parțial problema, însă, din câte se pare, deversările au reapărut.

”Pârâul Maleia a beneficiat, în urmă cu câțiva ani, de un amplu program în cadrul căruia s-au executat inclusiv lucrări de regularizare a malurilor. Este un curs de apă care străbate inclusiv zona centrală a municipiului și ne dorim cu toții să-l vedem curat și îngrijit. Din păcate, numai eforturile angajaților DADPP în această direcție nu sunt suficiente pentru a elimina riscurile de poluare, ci trebuie să acționăm cu toții, cu responsabilitate în protejarea cursurilor de apă din municipiul nostru. Pentru că, la urma-urmei, apa este viață !”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.