Natalia Intotero (PSD): ”PNRR este mai mult decât poate duce Coaliția de dreapta !”

Dezbaterile pe marginea Planului Național de Redresare și Reziliență sunt în plină desfășurare, iar dacă din partea Coaliției aflate la Putere acesta este privit ca o măsură ce poate conduce cu adevărat la dezvoltarea intensivă a României în următorii ani, dinspre PSD lucrurile par mai degrabă îngrijorătoare.

Deputatul hunedorean Natalia Intotero (PSD), care a participat zilele trecute, în Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților, la prezentarea unui nou draft al PNRR de către ministrul de resort, apreciază că acest program este mult întârziat și abia acum, la aproape un an de la lansarea Mecanismului European de Redresare și Reziliență, România va avea o propunere coerentă de susținut, după ce primele variante au fost respinse de către Comisia Europeană. Aceasta avertizează că dincolo de această veste bună, trebuie să fim realiști: ”Dacă elaborarea pe hârtie a planului a fost atât de dificilă pentru cei din Palatul Victoria, ne întrebăm cum va arăta implementarea. Să nu uităm că, inițial, România trebuia să primească 30,5 miliarde de euro prin Mecanismul European de Redresare si Reziliență. Acum, din cauza întârzierilor repetate și nu numai, România va avea la dispoziție doar 29,2 miliarde de euro. Așadar, nici nu am ajuns la aplicarea PNRR, că România a pierdut deja aproximativ 1,3 miliarde de euro din finanțare. De banii aceștia, stimați guvernanți, știu că ar fi fost prea mult pentru voi, dar ați fi putut crește liniștiți pensiile sau alocațiile. Dacă vorbim la nivel tehnic și practic, mai sunt 21 de luni și România trebuie să aibă contracte încheiate în valoare de aproximativ 20 miliarde euro, din totalul de 29,2. Să sperăm că acest guvern de coaliție va lăsa deoparte politica și se va concentra pe implementarea unitară, eficientă și responsabilă a acestui Plan, având în atenție să utilizeze aceste finanțări pentru dezvoltarea întregii țări, nu doar în administrațiile locale ale coaliției de guvernare”, spune deputatul Natalia Intotero.

Aceasta atrage, în același timp atenția că, spre exemplu, în propunerile anterioare, guvernele de dreapta au jonglat iresponsabil cu procentul alocat educației în Planul Național de Redresare și Reziliență. Deputatul social-democrat informează că s-a început cu 3%, respectiv 9%, iar acum, după propunerile pe care le-a formulat Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților în cadrul dezbaterii de săptămâna trecută, guvernanții de dreapta au înțeles și au ținut în sfârșit cont și de recomandările Parlamentului European, alocând 11% pentru domeniul „educație” din PNRR.

De asemenea, deputatul Natalia Intotero subliniază că informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la faptul că PSD ar vrea să blocheze această finanțare sunt total neadevărate. ”PSD își dorește ca Planul Național de Redresare și Reziliență să fie unul inclusiv, dezbătut în Parlament, acesta fiind forul reprezentativ al cetățenilor, un Plan care să acopere nevoilor tuturor oamenilor. Dacă politicienii aflați astăzi la putere nu sunt de acord cu această abordare, este problema lor.  Partidul Social Democrat nu renunță la oameni și va face tot posibilul ca PNRR-ul să nu fie numai o poveste frumoasă scrisă pe hârtie, ci un motor real de dezvoltare pentru România. Din Oltenia și Muntenia, până în Moldova, din Ardeal până-n Dobrogea, toți românii trebuie să simtă beneficiile aduse de Planul Național de Redresare și Reziliență. Măcar acum, guvernanții să fie responsabili și corecți!”, a mai precizat deputatul Natalia Intotero.