Liderii PNL au prezentat la Deva oportunitățile Planului Național pentru Redresare și Reziliență

Home Administrație Liderii PNL au prezentat la Deva oportunitățile Planului Național pentru Redresare și Reziliență
Liderii PNL au prezentat la Deva oportunitățile Planului Național pentru Redresare și Reziliență

Cu un total alocat de peste 33 de miliarde de euro din fonduri ale Uniunii Europene, Planul Național pentru Redresare și Reziliență este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României și reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții, ce aduce României perspectiva modernizării și a schimbărilor profunde așteptate de societatea civilă, mediul de afaceri și sectorul public din România.

Sâmbătă, 13 martie 2021, la inițiativa liderului PNL Hunedoara, Vetuța Stănescu a avut loc la Deva o întâlnire de lucru pentru prezentarea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La întâlnirea care s-a desfășurat la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, au fost prezenți și europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, Lucian Heiuș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, alături de invitați din partea autorităților administrației județene (Prefectură și Consiliul județean) și locale (primari din localitățile județului), parlamentari, manageri ai unor instituții publice  ș.a.m.d.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, care este și raportor european pentru Programul de Redresare și Reziliență al UE,  le-a prezentat primarilor o serie de posibilități de a atrage bani europeni pentru dezvoltarea localităților. ”Am discutat despre PNRR, dar am avut o serie de discuții și cu reprezentanții angajaților de la Complexul Energetic Hunedoara despre situația mineritului din Valea Jiului și oportunități de dezvoltare a regiunii din fonduri europene. Am explicat că există fonduri europene alocate special pentru Valea Jiului, atât din bugetul tradițional al Uniunii Europene, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliență. Aceste fonduri vor sprijini regiunea în tranziția spre o economie verde. Am mai spus că orice tranziție se va face protejând în primul rând muncitorii și locurile de muncă din Valea Jiului”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban a precizat că județul Hunedoara va beneficia de sume importante de bani pentru dezvoltare, urmând ca în următoarea perioadă să fie întocmite proiecte pentru cele șase direcții prioritare de finanțare: digitalizare, ecologizare, sprijin pentru IMM- antreprenori- industrie,  coeziune socială și teritorială, întărirea instituțiilor publice (inclusiv modernizarea și creșterea capacității spitalelor) și proiecte pentru tineret.

Pentru majoritatea celor prezenți, optimismul generat de fondurile consistente pe care România le are la dispoziție în acest nou program de dezvoltare finanțat la nivel european pentru a sprijini revenirea economiei și dezvoltarea comunităților după perioada de pandemie, constituie o stare de spirit definitorie, primarii evidențiind fapt că sunt pregătiți pentru a accesa banii disponibili în acest program. În tabăra reprezentanților opoziției politice, optimismul este însă ceva mai rezervat, pe fondul lipsei de informații concrete cu privire la Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Spre exemplu, în cadrul întâlnirii de la Deva, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram a solicitat președintelui PNL Ludovic Orban și eurodeputatului Siegfried Mureșan lămuriri cu privire la modul în care pot fi atrase aceste fonduri. ”Din cele circa 30 de miliarde de euro alocate țării noastre, o parte vor fi acordate ca granturi, iar alta sub formă de împrumuturi. Pentru că, la acest moment, se cunosc prea puține date despre acest program și modul în care fondurile vor putea fi accesate de autorități, sper ca județul Hunedoara să beneficieze de sume consistente, iar proiectele care vor obține finanțare să îmbunătățească nivelul de trai al hunedorenilor, așa cum sper că Planul Național să fie unul bine făcut de guvern, astfel încât să se aprobe la Bruxelles, pentru că deja știm că un prim draft a fost respins”, a declarat Costel Avram.

PNRR este cel mai mare plan de investiții care s-a derulat in România ultimilor 30 de ani și reprezintă principala sursa de finanțare, atât pentru primării, cât și pentru mediul de afaceri, în următorul exercițiu de finanțare europeană. La acesta, pentru regiunea Văii Jiului și pentru alte 6 județe din țară, se mai adaugă fonduri de circa 1,7 miliarde de euro, disponibile în Fondul de Tranziție Justă, instrument deosebit de important pentru comunitățile afectate de Pactul pe Energie Verde al UE.