CJH acuză prefectul de Hunedoara de politicianism ieftin pe tema lipsei de căldură și apă caldă pentru deveni

Home Administrație CJH acuză prefectul de Hunedoara de politicianism ieftin pe tema lipsei de căldură și apă caldă pentru deveni

Pe fondul problemelor generate de întreruperea furnizării de agent termic (apă caldă și căldură) către abonații sistemului centralizat de termoficare, ca urmare a încetării activității Termocentralei de la Mintia din lipsă de cărbune, primarul liberal al municipiului Deva, Florin Oancea a solicitat intervenția de urgență a ministrului Energiei, Virgin Popescu în rezolvarea situației, concomitent cu demisia conducerii executive a CEH.

În dezbaterea publică generată de acest subiect a intervenit astăzi și prefectul liberal al județului Hunedoara, Petru Călin Marian, care s-a declarat susținător fără rezerve al demersurilor făcute de primarul Florin Oancea pe acest subiect. Mai mult, prefectul județului a solicitat președintelui Consiliului Județean Hunedoara să ia cât mai curând o decizie privind preluarea termocentralei Mintia, considerând că orice întârziere în luarea acestei hotărâri nu face decât să creeze și mai multe probleme, atât locuitorilor care ar trebui să beneficieze de apă caldă și căldură, cât și funcționării Complexului Energetic Hunedoara.

Această din urmă declarație a prefectului de Hunedoara este considerată de către președintele CJH, Laurențiu Nistor drept una de un politicianism ieftin. Conducerea CJH informează că, prin adresele nr. 878/21.01.2019, nr. 21.220/06.12.2019, nr. 3.066/21.02.2020, nr. 14.713/21.09.2020 și nr. 2.759/18.02.2021, transmise Ministerului Energiei și Complexului Energetic Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara și-a exprimat intenția și disponibilitatea de a prelua în proprietate și administrare Termocentrala Mintia, acest fapt fiind de notorietate, iar demersurile administrației județene au fost consecvente de-a lungul ultimilor doi ani. Mai mult, în cadrul întâlnirii cu ministrul Energiei, care a avut loc la București marți, 23 februarie 2021, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a prezentat condițiile în care administrația județeană este dispusă să preia în proprietate și administrare Termocentrala Mintia. Din păcate, nici până azi, 17 martie 2021, Consiliul Județean Hunedoara nu a primit un răspuns ferm din partea Ministerului Energiei cu privire la acceptarea tuturor condițiilor în care instituția noastră este dispusă să preia acest obiectiv. Totodată, nici până astăzi nu au fost publicate normele pentru aplicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 60/2019 care permite din punct de vedere legislativ preluarea fără datorii a Termocentralei Mintia, fapt care pune Consiliul Județean Hunedoara în imposibilitatea de a continua demersul început în ianuarie 2019.

Conducerea CJH îi transmite prefectului de Hunedoara că este perfect de acord cu concluziile acestuia potrivit cărora ”orice întârziere în luarea unei hotărâri cu privire la transferul Termocentralei Mintia către CJH nu face decât să creeze și mai multe probleme, atât locuitorilor care ar trebui să beneficieze de apă caldă și căldură, cât și funcționării Complexului Energetic Hunedoara”, amintindu-i însă acestuia că urgentarea unei decizii stă doar în ”pixul” colegului său de partid, ministrul Virgil Popescu.

Președintele CJH, Laurențiu Nistor atrage atenția că problema asigurării agentului termic în locuințele și instituțiile publice din municipiul Deva nu a fost generată de Consiliul Județean Hunedoara, ci de incompetența și neputința persoanelor din conducerea Complexului Energetic Hunedoara, fapt recunoscut, în sfârșit, și de primarul liberal al municipiului Deva, Florin Oancea. ”Este vorba, domnule prefect, despre colegii dumneavoastră de partid. Domnul prefect mai spune că susține demersurile primarului Florin Oancea în scopul revenirii la starea de normalitate în municipiul Deva. Îi solicităm respectuos să informeze întreaga populație a municipiului Deva și a județului Hunedoara, la ce demersuri se referă. Față de toate acestea, îi recomandăm domnului prefect să se detașeze de discursul demagogic al partidului din care face parte și să-și ia în serios rolul de reprezentant al Guvernului în teritoriu. În acest sens, îl invităm să facă demersurile necesare pe lângă Ministerul Energiei, chiar dacă domnul Ludovic Orban este de altă părere, pentru a salva împreună Termocentrala Mintia”, a mai precizat Laurențiu Nistor, președintele CJH.