Precizări importante legate de funcționarea deponeului ecologic de la Bârcea Mare

Home Administrație Precizări importante legate de funcționarea deponeului ecologic de la Bârcea Mare
Precizări importante legate de funcționarea deponeului ecologic de la Bârcea Mare

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și directorul ADI Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara, Dan Stoian, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au făcut precizări legate de funcționarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (deponeul ecologic) de la Bârcea Mare, gestionat în prezent de operatorul Supercom SA. Luarea de poziție vine ca urmare a vehiculării în spațiul public a unor informații nereale.

Astfel, în urma incidentului privind deversarea accidentală a levigatului în râul Tâmpa, la solicitarea conducerii CJ Hunedoara care a efectuat și un control inopinat, operatorul a luat o serie de măsuri care să oprească imediat deversarea cu levigat și să prevină astfel de incidente. Concret, pe lângă instalarea unei stații mobile performante de epurare a levigatului, care funcționează deja și ajută cele două stații fixe montate pe deponeu încă de la începutul construcției, la CMID va ajunge și un generator mobil de mare capacitate care să preia sarcina în cazul unor pene de curent și să asigure funcționarea, fără întrerupere, a stațiilor de epurare/ filtrare. Potrivit președintelui Consiliului Județean Hunedoara, o astfel de pană de curent produsă în perioada 20 – 22 februarie a cauzat deversarea de levigat care a ajuns până în râul Tâmpa.

”Am fost mulțumit că am făcut această vizită inopinată. Am văzut bazinele unde se colectează levigatul, am văzut că după ce trece prin cele trei stații, levigatul ajunge să fie apă limpede. Măsurătorile realizate de reprezentanții de la Apele Române au arătat faptul că levigatul nu a ajuns în râul Mureș. Ei au declarat răspicat că râul Mureș nu este afectat de levigat. Există o situație în care levigatul a ajuns și pe terenurile oamenilor. Vom curăța acele terenuri, dar deocamdată nu se poate intra cu utilajele. Desigur, operatorul care are în concesiune deponeul a avut o problemă, a fost amendat, dar împreună trebuie să ajungem la un numitor comun, este o industrie importantă care trebuie să funcționeze”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

”Noi avem unul din cele șapte sisteme funcționale din țară. Toate județele din jurul nostru au probleme cu depunerea deșeurilor, au trebuit să își închidă gropile neconforme și să transporte deșeurile în alte județe sau au centre de management al deșeurilor care nu funcționează, precum este cel de la Caraș. Suntem încă departe de ceea ce înseamnă depunerea selectivă a deșeurilor, dar avem un CMID funcțional” a spus Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri.

Referitor la incidentul din luna februarie, directorul ADI Deșeuri a precizat că în primii doi ani deponeul nu a produs levigat, astfel că nu a fost nevoie ca stațiile de epurare să funcționeze la capacitate maximă. În toamna trecută însă, în urma precipitațiilor abundente, bazinele care colectează levigatul au început să se umple, astfel că în momentul apariției penelor de curent, situația a scăpat de sub control și levigatul a ajuns accidental pe terenurile din jur și mai apoi în apele din apropiere.

Pe de altă parte, ADI Deșeuri împreună cu Consiliul Județean Hunedoara pregătesc, în perioada următoare, o campanie de conștientizare a populației referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor, pe fracții. Totodată, se încearcă atragerea de fonduri pentru construirea a nouă platforme pentru depunerea deșeurilor voluminoase rezultate din construcții, precum și a resturilor vegetale.