Un proiect educațional al dascălului aninosean Didina Botgros, premiat în cadrul competiției naționale ”Digitaliada”

Home Educație Un proiect educațional al dascălului aninosean Didina Botgros, premiat în cadrul competiției naționale ”Digitaliada”
Un proiect educațional al dascălului aninosean Didina Botgros, premiat în cadrul competiției naționale ”Digitaliada”

Unul dintre cei mai activi dascăli din Valea Jiului, profesorul Didina Botgros din Aninoasa, se numără printre laureații unui important concurs național dedicat educației, organizat de Fundația Orange.

Aflat la cea de-a cincea ediție, concursul Digitaliada organizat de Fundația Orange a anunțat lista celor mai bune 10 materiale educaționale digitale, care vor fi premiate cu echipamente digitale performante în valoare de peste 8500 de euro. La categoria Proiectare didactică, câștigători sunt și doi profesori din județul Hunedoara. Astfel, la categoria proiectelor didactice pentru învățământul primar, premiul Fundației Orange merge către Didina Botgros, profesor învățător la Școala Gimnazială „Sf. Varvara” din Aninoasa. Aceasta a câștigat deja pentru a treia oară concursul #Digitaliada, la diferite categorii.

Proiectul de anul acesta, intitulat Lecții interactive, cuprinde o serie de forme variate de activități și fișe interactive de lucru pentru elevi din clasele I și a II-a. Premiul atribuit câștigătorului constă într-un telefon smart, în valoare de aproximativ 800 de euro.

Chiar și acum, în prag de pensionare, sunt deschisă noilor provocări, doresc să mă perfecționez în mod constant și pun accent pe interesele și nevoile elevilor mei mai presus de orice. Sunt expert Microsoft, Ambasador Îndreptar Digital, Expert RED în cadrul proiectul CRED și sunt pasionată de folosirea tehnologiei în procesul de predare-învățare. Sunt pasionată de a face lucruri inovatoare, prin care să le insuflu elevilor mei dorința și curiozitatea de a studia și cerceta, de a afla lucruri noi despre știință și tehnologie, despre lumea înconjurătoare”, susține Didina Botgros.

De asemenea, premiul pentru categoria Proiectare didactică pentru învățământ gimnazial i-a revenit anul acesta lui Dan Matei, profesor de geografie la Școala Gimnazială Pui din Hunedoara. Materialul său, intitulat Evenimente astronomice, este de fapt o lecție de geografie pentru clasa a V-a, pentru care a folosit o aplicație care permite computerului să funcționeze ca un telescop virtual. Premiul constă într-un telefon smart, în valoare de aproximativ 800 de euro.

De 20 de ani și un pic predau Istorie și Geografie la școli din mediul rural. În prezent, sunt directorul Școlii Gimnaziale Pui, jud. Hunedoara. În acest context pandemic, cu predare online, am fost nevoit să mă reorientez către practici noi de predare prin care să asigur continuitatea învățării. Astfel, am participat la o serie de webinarii derulate de Fundația Orange prin programul Digitaliada, pentru a reuși să creez conținut digital adaptat nevoilor propriilor elevi”, spune Dan Matei.

Peste 200 de materiale digitale au fost înscrise pe site-ul www.digitaliada.ro în decursul celor trei luni de concurs, iar 10 dintre ele au fost desemnate câștigătoare ale acestei ediții. Toate proiectele înscrise au fost validate de experți educaționali, iar materialele finaliste au fost evaluate de juriul competiției, dar și de o comisie a elevilor, care a a acordat premiul de popularitate.

„Materialele educaționale disponibile gratuit în platforma Digitaliada au fost de mare folos în anul acesta de pandemie în care școala s-a desfășurat mai mult online. În Digitaliada, încurajăm prin concurs crearea de materiale digitale educaționale pentru că resursele deschise disponibile în limba română sunt încă foarte limitate din păcate”, a declarat Amalia Fodor, director al Fundației Orange.

Juriul #Digitaliada din acest an a fost compus din Radu Gologan, Profesor Doctor la Facultatea de Științe Aplicate a Universității Politehnica din București, Olivia Vereha, co-fondator Code4Romania, Cristian China-Birta, antreprenor online, Dragoș Iliescu, Profesor universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București și Amalia Fodor, Director al Fundației Orange.