”Pomelnic”, o piesă muzicală maraton, realizată în semn de mulțumire pentru susținători, de o trupă de muzicieni din Valea Jiului

Home Cultură ”Pomelnic”, o piesă muzicală maraton, realizată în semn de mulțumire pentru susținători, de o trupă de muzicieni din Valea Jiului
”Pomelnic”, o piesă muzicală maraton, realizată în semn de mulțumire pentru susținători, de o trupă de muzicieni din Valea Jiului

Plecați cu treabă la Cluj, care cu școala, care cu job-ul, Bogdan Ghirău, Călin Tacea, Șerban Topolniceanu (toți din Valea Jiului), Cătălin Florea (din Tg. Mureș), cărora li s-a alăturat, mai nou, și Raul Stan (tot din Valea Jiului), cu toții pasionați de muzică, s-au reunit într-un proiect artistic pe care l-au botezat ”Desculț pe Lună”. Proiectul ”Desculț pe Lună” a luat ființă în Cluj-Napoca în toamna anului 2016 sub forma unui concept care înglobează un cumul de tendințe și influențe muzicale, de la alternative și soft rock la stoner și psychedelic. Numele formației provine din afinitatea grupului pentru libertatea de a visa, din percepția conform căreia artistul își dezvelește sufletul în fața publicului său și se afișează gol pentru a se arăta pe sine.

De atunci, cei 4 tineri muzicieni au concertat pe unde au putut, în PUB-uri, la festivaluri și concerte, la diverse evenimente. În ciuda contextului pandemic actual, membrii trupei se întâlnesc săptămânal pentru a compune melodii, așteptând momentul în care vor reveni pe scenă. Până atunci, încurajați de un concurs inițiat de studioul de înregistrări MusicHub care ofereau formațiilor de muzică oportunitatea de a înregistra o piesă într-un studio profesional, cei 4 tineri reprezentați deopotrivă ai Clujului și Văii Jiului s-au înscris în competiție. Derularea concursului a fost relativ simplă, câștigători urmând să fie desemnați cei care adunau, cu o piesă muzicală proprie, cele mai multe reacții pe pagina de socializare Facebook. După o ”bătălie” pe Like-ul și inimioare cu ”The Coco Flanders”, o altă trupă clujeană, ”Desculț pe lună” și-a câștigat dreptul de a imprima în studioul Music Hub, piesa ”Pașii mei”, după ce, de curând, au reușită să imprime o altă compoziție proprie, piesa ”Cum ai tupeul” la A.P. Road Studio, sub bagheta lui Bran Brandon.  Acest lucru este acum posibil grație celor peste 1600 de susținători care au reacționat pe bine cunoscuta rețea de socializare Facebook la piesa lor.

În semn de recunoștință pentru acești fideli fani, membrii trupei ”Desculț pe lună” și-au promis și le-au promis acestora că, pentru gestul lor de susținere, le vor face un… pomelnic. Cum Bogdan, Călin, Șerban, Cătălin și Raul sunt nu doar niște muzicieni talentați, ci și niște artiști de mare spirit, pomelnicul lor s-a transformat într-o piesă muzicală maraton de nu mai puțin decât 53 de minute. În tot acest timp, Bogdan Ghirău a cântat, pe ritmurile unui hip-hop cu accente de pop-rock, numele celor peste 1600 de susținători ai proiectului lor muzical, ca o dovadă a importanței tuturor fanilor lor. ”Nu ne-am așteptat să dureze atât de mult. Cred că dacă știam că o să dureze 52 de minute, rămâneam fără voce doar gândindu-mă la asta. Noi stabilisem că eu voi ține telefonul în mână și voi recita numele tuturor. De abia când am ajuns la sala de repetiții să filmăm pomelnicul, ne-a venit ideea să o facem muzical, că totuși, suntem o trupă de muzică, nu o trupă de cenaclu poetic. Ne așteptam să dureze 25-30 de minute, dar odată ce am început, ar fi fost trist să renunțăm după jumătate de oră. Ne-am dus cu capul înainte. Dacă am promis că facem, s-o facem cum trebuie, până la capăt”, s-a destăinuit Bogdan Ghirău, vocalistul trupei, reporterilor de la Monitorul de Cluj.

Ceea ce este și mai frumos în această poveste este că ”Desculț pe lună” au reușit, astfel, să facă din ”Pomelnicul” fanilor lor, o inedită și, în același timp, excepțională, creație muzicală care doboară și un record, devenind cea mai lungă piesă muzicală de acest gen din România, dacă nu chiar din lume. Și ceea ce este și mai important, această piesă născută dintr-o simplă dorință de gratitudine, devine pe zi ce trece, o piesă virală pe rețelele sociale și pe You Tube. Acolo unde o puteți și dumneavoastră asculta, urmând linkul de mai jos:

În concluzie, regăsindu-mi și eu numele în piesa ”Pomelnic” nu pot spune decât că un lucru e clar: Sunteți buni, băi băieți ! Bravo, ”Desculț pe Lună !” Bravo, Bogdan, Călin, Șerban, Cătălin, Raul ! Ne-ați umplut de respect ! Mult succes în viață, în carieră și în muzică !