Multe incertitudini dar, încă, și speranță pentru Festivalul ”Arrival” Lupeni 2021

Home Cultură Multe incertitudini dar, încă, și speranță pentru Festivalul ”Arrival” Lupeni 2021
Multe incertitudini dar, încă, și speranță pentru Festivalul ”Arrival” Lupeni 2021

Anunțat drept cel mai amplu eveniment artistic din regiunea Văii Jiului, Festivalul ”Arrival” 2021, programat să se desfășoare la finalul lunii august în municipiul Lupeni stă încă sub semnul incertitudinii, la fel ca toate celelalte evenimente de acest fel din țară și de pe întregul continent. După un an de zile de pregătiri, în care organizatorii acestui festival au lucrat zilnic pentru a crea din această scânteie un tărâm magic, pentru a pune la punct toate detaliile necesare unei experiențe complete și speciale, încă nu există certitudine cu privire la desfășurarea acestuia, ca urmare a exploziei celui de-al treilea val al pandemiei.

Directorul Festivalului ”Arrival”, Andrei Popa spune că este inadmisibil ca după un an de zile să ne lovim de aceleași probleme care ne erau prezentate acum un an. ”Evenimentele de acest fel nu se pot organiza de pe o zi pe alta, iar statul trebuie să înțeleagă acest lucru. Acum un an, când a început pandemia de coronavirus, nimeni nu cred că își putea imagina că peste un alt an ne vom afla tot în aceeași situație. Deși au existat numeroase discuții și promisiuni, de cel puțin o lună de zile, tot ceea ce înseamnă organizare pentru Arrival Festival este pus în pauză, deoarece nu primim răspunsuri concrete din partea reprezentanților statului”, arată Andrei Popa.

Acesta precizează că sectorul cultural și industria de evenimente artistice nu cere lucruri imposibile sau absurde, ci doar o predictibilitate cu privire la evoluția pandemiei. Aceste lucru a constituit și tema unei conferințe de presă care avut loc în aceste zile la București, unde mai mulți reprezentanți ai sectorului cultural și nu numai, au prezentat unele soluții clare, dovedite științific la nivel internațional. ”Evenimentele trebuie repornite, după 12 luni de inactivitate. Dacă nu vor apărea curând niște răspunsuri clare din partea guvernului, vom pierde oameni importanți din industrie, care au muncit o viață întreagă pentru a deveni buni în acest domeniu. Părerea mea este că oamenii au nevoie de evenimente culturale, cred că afecțiunile emoționale care apar din cauza acestor restricții sunt mult mai grave decât pandemia în sine. Cultura este o nevoie a fiecărui om, accesul la cultură este un drept fundamental din Constituție. Iar atunci când zic că îmi doresc repornirea sectorului cultural, nu mă refer doar la Arrival, ci mă refer la toți oamenii care trăiesc din acest domeniu. Trebuie să fim uniți pentru a trece împreună aceste vremuri grele. Studiile recente realizate dr AROC arată că românii sunt cei mai dispuși să respecte regulile interne pentru a participa din nou la evenimente. Noi vom face tot posibilul să avem evenimente în vara următoare, pentru că altfel, nu vom mai avea oameni cu care să lucrăm. Vrem doar să readucem zâmbetele pe chipul oamenilor, în orice condiție ni se impune”, arată Andrei Popa, directorul Arrival Festival.

În acest sens, acesta s-a alăturat altor aproximativ 600 de persoane care au semnat și transmis Președintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare deschisă în care-i solicită sprijinul pentru salvarea sectorului cultural-artistic de la faliment, prin măsuri specifice care sunt la îndemâna Guvernului. ”Vă cerem să vă aduceți aminte de acele cuvinte și ca un apărător al culturii, cum mulți vă consideră încă din 2007, să ne fiți alături în cel mai greu moment al sectorului nostru, de la căderea comunismului încoace. Cultura deschide minți, creează identitate, contribuie în mod direct la creșterea calității vieții oamenilor, sprijină educația, întărește comportamente individuale și sociale pozitive, crește încrederea oamenilor unii în alții, contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a unei țări și colaborează cu multe alte domenii reprezentative pentru o societate. Cultura integrează, inspiră, promovează, vindecă și ajută fiecare persoană cu care intră în contact. Acum, când ne aflăm în fața unei provocări fără precedent la nivel mondial, este cel mai rău moment să o lăsăm să moară”, se arată, între altele, în scrisoarea deschisă transmisă Președintelui României de reprezentanții industriei spectacolului din țara noastră.