Împăcare (liberală) cu ”descarantinare” la Petroșani

Home Politică Împăcare (liberală) cu ”descarantinare” la Petroșani
Împăcare (liberală) cu ”descarantinare” la Petroșani

Incidența cazurilor Covid-19 este, de câteva zile, în scădere la Petroșani, după ce aici a fost instituită, în urmă cu 10 zile carantina. În aceste condiții, autoritățile locale și județene au stabilit că starea de carantină poate fi ridicată mai devreme de cele 14 zile prevăzute în Ordinul DSU din 22 martie 2021. În acest scop, după ce primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a solicitat inclusiv șefului DSU, dr. Raed Arafat reanalizarea deciziei de carantinare a acestei localități, prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian (care este și președinte al CJSU Hunedoara) a transmis deja o solicitare către DSU prin care se solicită încetarea măsurilor de carantină pentru municipiul Petroșani.

Decizia este salutată și de președintele PNL Hunedoara, deputatul Vetuța Stănescu. De altfel, cei trei lideri liberali au ținut să anunțe toate aceste demersuri în cadrul unei conferințe de presă comune, care a avut loc la sediul PNL Petroșani. Asta poate și pentru a demonstra că, deși la momentul impunerii carantinei la Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi solicita în mod imperativ demisia prefectului de Hunedoara, între cei doi liberali nu există de fapt nici un fel de disensiuni. ”Eu nu am avut ceva personal cu domnul Petru Călin Marian. Nemulțumirea mea a avut un caracter instituțional, pentru că mi s-a părut nedreaptă decizia de instituire a carantinei la acel moment, comparativ cu situații similare înregistrate în alte localități din țară”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

La rândul său, prefectul Petru Călin Marian apreciază că a fost, este și rămâne coleg și prieten al primarului din Petroșani, pe care l-a felicitat de altfel pentru implicarea activă în gestionarea situației dificile prin care a trecut această localitate. ”Eu vreau să-l felicit pe colegul și prietenul meu Tiberiu Iacob Ridzi pentru felul în care a abordat situația de la Petroșani, așa cum vreau să le mulțumesc locuitorilor din Petroșani pentru modul responsabil în care au tratat măsurile impuse de carantină. Noi nu am impus aici carantina pentru că am avea ceva cu cetățenii sau cu domnul primar, ci pentru că analiza datelor legate de pandemie ne impuneau o astfel de soluție. Vedem acum că efortul nostru comun nu a fost unul în zadar și că, din cele 3 localități hunedorene carantinate în martie, Petroșaniul este pe un trend descendent în ceea ce privește rata de infectare, fapt care ne-a permis să solicităm ridicarea carantinei înainte de termen”, a declarat prefectul Călin Petru Marian.

Mai mult, acesta a anunțat că interesul Guvernului pentru Petroșani și regiunea Văii Jiului în ceea ce privește combaterea pandemiei este și mai evident dacă avem în vedere că mai bine de jumătate din centrele de vaccinare realizate la nivelul județului Hunedoara funcționează în localitățile Văii Jiului. Acesta apreciază de asemenea, că interesul cetățenilor din Valea Jiului pentru vaccinare, aceasta fiind cea mai sigură cale de a învinge pandemia, este admirabil și poate constitui un exemplu de bune practici pentru întreaga țară.

Momentul ridicării carantinei de la Petroșani depinde acum de rapiditatea cu care sunt analizate și validate documentele transmise de către CJSU Hunedoara la instituțiile abilitate de la București și de publicarea Ordinului DSU în acest sens în Monitorul Oficial. ”Sperăm ca acest lucru să se întâmple chiar astăzi (vineri, 2 aprilie) sau în zilele următoare. Oricum, eu am avut deja o discuție cu instituțiile abilitate (Poliție, Jandarmerie etc) și i-am rugat să-și concentreze atenția nu pe acțiuni punitive, ci de informare a cetățenilor din Petroșani cu privire la măsurile care trebuie respectate în continuare, în sau în afara stării de carantină. Pentru că trebuie să fim în continuare vigilenți, deoarece războiul cu acest virus încă nu s-a terminat, dar împreună, așa cum am dovedit că știm să acționăm pentru a reveni pe drumul cel bun, tot așa vom putea învinge”, a mai spus prefectul Petru Călin Marian.

Președintele PNL Hunedoara, deputatul Vetuța Stănescu dă asigurări că mediul economic, care a fost puternic afectat de instituirea carantinei la Petroșani, va beneficia de măsuri compensatorii. ”Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Știm că agenții economici din Petroșani, îndeosebi cei din industria ospitalității, au avut mult de pierdut din cauza restricțiilor necesare pentru combaterea pandemiei, dar îi asigur că Guvernul lucrează deja la un nou set de măsuri, pe lângă cele deja existente, care să vină în sprijinul lor”, a declarat deputatul Vetuța Stănescu.

Deocamdată cert este faptul că restricțiile de circulație a persoanelor se vor ridica și la Petroșani, ca peste tot în țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 aprilie 2021) până la ora 2,00 pentru a permite credincioșilor să participe la slujba de Înviere prilejuită de sărbătoarea Paștelui catolic și reformat. Așa cum la fel de cert este faptul că în PNL, dincolo de uneori necesarele ciondăneli în spațiul public, există dialog și implicare în soluționarea problemelor oamenilor și comunităților.